Oude media zijn te sloom

Afgelopen donderdag gebeurde in Roosendaal iets vreselijks: een 16-jarige jongen werd rond half vijf ’s ochtends neergeschoten. Toen lag ik nog te slapen. Pas zo’n 7 uur later las ik erover, op Twitter. Ik scrolde door mijn timeline en zag mensen praten over de mogelijke schutter. Heel twitterend Roosendaal had het over een oud-klasgenoot van mijn basisschool.

De plaatselijke krant tweette om 17.15 uur (!) over de moordzaak. Vrijdag verscheen die krant niet door een computerstoring. In tegenstelling tot de oude media, ging het nieuws op Twitter razendsnel. Speculaties werden opeens waarheid en er werd al getweet over wie de jongen was. Op Twitter heb ik wel tien mogelijke aanleidingen gelezen, allemaal anders. Niets was zeker. De ‘echte media’ berichtten ook verschillend: bij de een was het slachtoffer 20, bij de ander 16 jaar. Het was overduidelijk, de oude media kunnen de snelheid van informatie geven en krijgen niet verwerken.

De wereld draait door, heel hard, en de nieuwe en social media draaien mee. De oude media blijven een beetje achter. Een beetje heel erg achter, kan ik wel stellen. Bijna dertien uur na het voorval iets melden via het Twitteraccount, dan loop je gewoon achter.

Het is voor oude media ook verdomd lastig bijvoorbeeld via Twitter informatie te krijgen. Welke informatie klopt, welke niet? Maar toch, lieve oude media, jullie zijn te sloom. Echt waar. Oud nieuws lezen we in de krant en voor het nieuws kijken we op internet of lezen we Twitter. Het is geen schande hoor, we begrijpen het wel. Eén schrale troost: oude mensen zullen de oude media blijven gebruiken. Ik ben veel te snel voor jullie.

Marissa van Loon

    • Marissa van Loon