Ook rellen in andere steden

In de Britse steden zijn gisteravond opnieuw rellen uitgebroken. In Manchester trokken honderden jongeren plunderend door het centrum, waar ze een kledingwinkel in brand staken. In Salford, een voorstad van Manchester, gooiden jongeren stenen naar de politie en werd een cameraman van de BBC aangevallen. Ook ging een bibliotheek in vlammen op. De politie had gisteravond zeven arrestaties verricht. Het was de eerste keer dat jongeren in Manchester aan het plunderen sloegen.

De politie zei dat er gisteren ook „enige onrust” was in steden rond Birmingham. Er werd ingebroken in enkele winkels in Wolverhampton en twee auto’s in West Bromwich werden in brand gestoken.

In Londen gingen veel mensen vroeg weg van hun werk. Winkeliers sloten hun deuren en bedekten hun ramen met planken, uit angst voor een herhaling van het geweld van de afgelopen drie nachten.

Premier Cameron keerde gisteren voortijdig terug van vakantie voor crisisberaad met de politietop. Hij beloofde een krachtig politieoptreden. Tegen de veelal jonge relschoppers zei hij: „Als je oud genoeg bent om deze daden te plegen, ben je oud genoeg om bestraft te worden.” Het Lagerhuis onderbreekt zijn reces.

De vriendschappelijke wedstrijd vandaag tussen Engeland en het Nederlands elftal in Londen is afgelast. Dat hebben de lokale autoriteiten besloten na overleg met de Britse voetbalbond. De Londense autoriteiten zeggen dat de situatie in Londen „dermate ernstig is dat de beschikbare politiecapaciteit elders nodig is”. De politie wil zich volledig richten op de ongeregeldheden.

De schade die is veroorzaakt tijdens vier nachten van rellen en plunderingen moet waarschijnlijk worden betaald door de politie. Dat meldde dagblad The Guardian gisteren. De Riot Act uit 1886 bepaalt namelijk dat waar schade is berokkend doordat mensen „losbandig en tumultueus samenkomen”, de lokale autoriteiten de slachtoffers moeten compenseren. De schade wordt intussen geraamd op circa 100 miljoen pond. Uiteindelijk zou die dus op het conto van de Britse belastingbetaler komen.

De burgemeester van Londen, Boris Johnson, kwam gisteren eerder terug van vakantie. Tijdens een bezoek aan Clapham Junction, en plek waar dinsdag de hevigste rellen waren, kreeg hij zware kritiek van buurtbewoners, die klaagden dat de politie tijdens de rellen nergens te bekennen was. Toen hem werd gevraagd waarom hij niet eerder terug was gekomen van vakantie, zei hij: „Ik ben zo snel mogelijk gekomen.”

Londenaren hebben inmiddels een grote schoonmaak georganiseerd. Gisteren zochten ze elkaar via de hashtag #riotcleanup op Twitter op om de puinhopen op te ruimen. Er is snel een website opgezet, riotcleanup.com waar mensen kunnen aangeven waar hulp nodig is. Op een andere site wordt mensen verteld wat ze precies nodig hebben om op te ruimen zoals vuilniszakken en bezems.