Onlusten in Chili bij studentenprotesten

A demonstrator stands on top of an overturned car during a student protest in Santiago, Chile, Tuesday, Aug. 9, 2011. Masked demonstrators burned cars and barricades, looted storefronts and threw furniture at police as students marched by the tens of thousands to keep pressure on the government for changes in public education. Police responded with tear gas and water cannons. (AP Photo/Sebastian Silva)
A demonstrator stands on top of an overturned car during a student protest in Santiago, Chile, Tuesday, Aug. 9, 2011. Masked demonstrators burned cars and barricades, looted storefronts and threw furniture at police as students marched by the tens of thousands to keep pressure on the government for changes in public education. Police responded with tear gas and water cannons. (AP Photo/Sebastian Silva) Een betoger staat op een omgegooide auto in Santiago, Chili. Foto AP / Sebastian Silva

Bij studentenprotesten in de Chileense hoofdstad Santiago en andere steden zijn rellen uitgebroken. Winkels werden geplunderd en auto’s gingen in vlammen op. De politie greep in met traangas en waterkanonnen. Dit meldt persbureau AP.

Het protest van tienduizenden scholieren en studenten voor beter onderwijs verliep vreedzaam, tot gemaskerde jongeren auto’s in brand staken. Ze gooiden straatmeubilair naar de politie en enkelen van hen vielen een apartementengebouw aan met stenen. De oproerpolitie zette traangas en gepantserde voertuigen met waterkanonnen in om de relschoppers in bedwang te krijgen.

Tegen middernacht waren 273 betogers aangehouden, waarvan 73 in Santiago. Zeker 23 politieagenten raakten gewond bij de rellen.

Volgens een studentenleider van de Universiteit van Chili waren zo’n 150.000 mensen op de been in de hoofdstad, vooral in zijstraten omdat de overheid hen, net als vijf dagen geleden, verbood de hoofdstraat te gebruiken voor het protest. Vijf dagen geleden liepen betogingen in de stad ook uit op onrust en werden 900 mensen opgepakt.

De onrust in het Chileense onderwijs houdt al een maand of twee aan. Studenten aan hogescholen en universiteiten weigeren naar klassen te komen, nemen scholen over en organiseren demonstraties om hun eisen voor verandering in hoe de Chileense regering het publieke onderwijs financiert.

Veel Chilenen steunen de betogende studenten en het vertrouwen in de regering van president Sebastián Piñera daalt.

Een verslag van de NOS: