Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

NS: wij rijden bijna altijd op tijd - rapportcijfer reizigers een 7

Lange wachttijden voor NS passagiers, maar af en toe vetrekt er ondanks het extreme weer een trein vanaf het Rotterdamse Centraal Station. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Rotterdam, 20 december 2009
Lange wachttijden voor NS passagiers, maar af en toe vetrekt er ondanks het extreme weer een trein vanaf het Rotterdamse Centraal Station. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Rotterdam, 20 december 2009 Het Centraal Station in Rotterdam, eind 2009. Foto Vincent Mentzel / NRC

Afgelopen zes maanden reed een recordaantal treinen van de Nederlandse Spoorwegen op tijd. 95 procent reed volgens het spoorboekje. Dit meldt persbureau Novum.

Dat maakte de treinvervoerder bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Over geheel 2010 gaf ook al 75 procent van de reizigers een zeven of hoger, in 2009 was dit hoger met 78 procent. De NS vervoerde in de eerste zes maanden vijftigduizend reizigers meer per dag, een stijging van vier procent. De NS herstelt hiermee van een moeilijke start in 2011 als gevolg van de winterperikelen. De financiële resultaten van de NS waren ook positief. Over het eerste half jaar van 2011 boekte het bedrijf een negen procent hogere winst ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst bedroeg 108 miljoen euro.

De NS investeerde in de eerste zes maanden tweehonderd miljoen euro, vooral in nieuwe treinen en nieuwe stations. Het aantal Sprinters groeide naar honderd. Daarnaast worden verschillende stations vernieuwd, zoals in Utrecht, Den Haag en Zwolle. De NS geeft aan dat de resultaten verder moeten verbeteren om deze investeringen terug te verdienen.

Volgens eigen zeggen geeft driekwart van de reizigers de NS nu een rapportcijfer van een zeven of hoger. Geef jij de NS ook een zeven? Laat het hieronder weten in de comments.