Niet schieten op de pinger

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Meer columns, links en reacties op nrc.nl/jong.

London staat op z’n kop, tenminste… wat er nog niet is weggebrand. Jongeren rellen en alles wat op hun pad komt, steken ze in de fik. En dat komt allemaal door social media. Wat Facebook was voor de Egyptenaren, is BlackBerry Ping voor de Engelsen.

„Pingen belangrijk bij rellen Londen”, schrijft Nu.nl. Bij een rel of revolutie is al snel een sociaal platform betrokken. Is dat nieuwswaardig? Social media zijn onderdeel van onze hedendaagse communicatie, get used to it. Alsof er in 1964 in de krant stond: Telefoon belangrijk bij Koude Oorlog.

PvdA’er Diederik Samsom stelde voor BlackBerry Ping in Londen uit te zetten. Ik stel dus voor dat we zijn mond bij de eerstvolgende opstand in Nederland dichttapen. Omdat er toch niets nuttigs uit komt. Tuurlijk, wat in Londen gebeurt is niet goed, but don’t shoot the messenger.

Er lopen ook veel goede initiatieven via diezelfde digitale wegen en niet iedere pinger is een demonstrant – @Riotcleanup bijvoorbeeld, een initiatief van twitteraars die de troep juist snel willen opruimen. In slechts 10 uur hadden ze 60.000 followers. Via hun Twitter-pagina wordt constant een locatie doorgegeven die wel een opruimbeurt kan gebruiken.

Intussen gebruikt iedereen social media, zeker jongeren. De grijsharige twitterende ik-eet-pindakaas-op-bruin-broodjournalisten moeten er misschien aan wennen. Arnoud Wokke van Tweakers postte op zijn Tumblr een geniaal sjabloon dat aangeeft wat een onzin het is af te geven op social media.

Ik vind het overigens heel spijtig voor T-Mobile. Dat had natuurlijk graag gewild dat al die communicatie per sms ging.

Deniz Alkac

    • Deniz Alkac