NAVO doodt verantwoordelijke Talibaanstrijders helikoptercrash

Amerikaanse soldaten rennen uit een Chinook-helikopter het slagveld op in de Khost-provincie, archiefbeeld november 2009. Foto AFP / David Furst

Twee Afghaanse Talibaanstrijders die afgelopen zaterdag een NAVO-helikopter neerschoten zijn door coalitietroepen gedood. Dat heeft generaal John Allen, commandant van de internationale troepen in Afghanistan, laten weten. De Talibaanstrijders werden gedood door een luchtaanval.

De crash wordt beschouwd als een van de dodelijkste incidenten in de geschiedenis van de NAVO in tien jaar oorlog. Er kwamen 38 mensen om het leven. Onder de slachtoffers bevonden zich 22 leden van het Navy Seals Team Six die betrokken waren bij de missie waarbij Al-Qaeda leider Osama bin Laden omkwam.

De Chinook-helikopter werd geraakt door een raketaangedreven granaat in de Tangi vallei, in de provincie Wardak ten westen van Kabul.