Nacht vol rellen in Manchester en Liverpool, maar Londen bleef rustig

Relschoppers afgelopen nacht in Liverpool, waar veel auto's in vlammen opgingen. Foto Reuters / Phil Noble

In een aantal Britse steden, waaronder Manchester en Liverpool, hebben relschoppers gisteravond en vannacht opnieuw de straten onveilig gemaakt door winkels te plunderen en in brand te zetten. In Londen bleef het dit keer rustig.

In Manchester, de vijfde grote stad van Engeland, had de politie volgens een hoge politiechef te maken met “ongewone niveaus van geweld van groepen criminelen die voor grootschalige chaos wilden zorgen”. Honderden relschoppers raakten slaags met de oproerpolitie, nadat de rellende jongeren gebouwen en auto’s in brand hadden gestoken. De politie pakte in Manchester en omstreken tot vanochtend vroeg ongeveer 50 mensen op.

In de West Midlands was het vooral onrustig in Wolverhampton, waar jongeren in het nabijgelegen West Bromwich ook winkelruiten ingooiden en auto’s in brand staken. Ongeveer 23 van de 229 arrestanten uit die regio is inmiddels aangeklaagd. In Liverpool arresteerde de politie 50 relschoppers wegens vernielingen en provocaties. Ook in Leicester en Gloucester was het onrustig en verrichte de politie aanhoudingen nadat agenten werden bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk.

Londen rustig na inzet 16.000 agenten

In Londen, waar de rellen begonnen en het de afgelopen dagen zeer onrustig was, bleef het gisteravond en vannacht kalm. De reden is vermoedelijk dat er gisteren in plaats van 6.000 agenten maarliefst 16.000 agenten op straat waren om rellen in de kiem te smoren.

Premier Cameron houdt later vanochtend opnieuw een spoedberaad met zijn regering om te bespreken hoe verder gereageerd moet worden op de rellen in het land. Morgen komt het parlement terug van reces om over de aanhoudende onrust in grote delen van Groot-Brittannië te debatteren.

    • Pim van den Dool