Libië: 85 doden bij aanval van NAVO

THIS PICTURE WAS TAKEN ON A GUIDED GOVERNMENT TOUR Libyan mourners gather around coffins during a mass funeral in the village of Majer, 10 kms (six miles) south of Zliten, on August 9, 2011 as Libyan authorities accused NATO of a "massacre" of 85 villagers in air strikes in support of rebels. AFP PHOTO/IMED LAMLOUM AFP

Het Libische bewind heeft de NAVO er gisteren van beschuldigd 85 burgers te hebben gedood bij luchtaanvallen op een dorp ten oosten van de hoofdstad Tripoli. De NAVO zelf zegt geen bewijs daarvan te hebben gezien. De aanvallen waren volgens een woordvoerder gericht op een legitiem militair doel.

Doelwit was een cluster van boerenhuizen in het dorp Majar, 150 kilometer van Tripoli en in de buurt van de stad Zlitan, waar rebellen hopen op een doorbraak in de strijd. De NAVO voert regelmatig aanvallen uit rond Zlitan. Volgens de NAVO werden de gebouwen voor militaire doelen gebruikt en hebben de aanvallen „het vermogen verminderd van de pro-Gaddafi-eenheden om burgers te bedreigen en aan te vallen”. De NAVO opereert onder een VN-resolutie die de internationale gemeenschap machtigt alles te doen om de Libische burgers te beschermen.

Volgens een woordvoerder van Gaddafi’s bewind, die buitenlandse journalisten meenam naar het toneel van de aanvallen, waren onder de doden 33 kinderen en 32 vrouwen.

In het puin was geen bewijs van wapens te vinden. In een ziekenhuis in Zlitan zagen journalisten dertig lijkenzakken. De meeste doden waren mannen, maar ook twee kinderen en twee vrouwen. Een gewond meisje zei dat bij de aanval haar moeder en twee zusters en een broer en zijn vrouw waren gedood. Volgens de autoriteiten was de rest van de doden naar andere ziekenhuizen overgebracht, maar daarvan was geen onafhankelijke bevestiging.

De Libische staatstelevisie toonde ook beelden van een man die zij presenteerde als Khamis Gaddafi, de jongste zoon van de Libische leider die volgens rebellen vorige week bij een NAVO-aanval was gedood. Tripoli heeft van meet af aan ontkend dat Khamis Gaddafi, die een belangrijke legereenheid commandeert, was gedood. De televisie toonde hem terwijl hij volgens een commentator gewonden bezocht van de NAVO-aanval op Majar. (Reuters, AP, AFP)