Levenslange celstraf voor sekteleider Warren Jeffs

Polygamist Warren Jeffs (C) is flanked by Las Vegas Metro Police SWAT officers during an extradition hearing at the Clark County Regional Justice Center in Las Vegas, Nevada, in this August 31, 2006 file photograph. A Texas jury on August 9, 2011 sentenced polygamist leader Jeffs to life in prison plus 20 years for sexually assaulting two girls he claimed as "spiritual" brides. REUTERS/Las Vegas Sun/Steve Marcus/Handout/Files (UNITED STATES) EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS (RELIGION CRIME LAW) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS REUTERS

De Amerikaanse sekteleider Warren Jeffs heeft gisteren levenslang gekregen voor seksueel misbruik van twee minderjarige meisjes, die hij ook tot vrouw had genomen. Vorige week werd Jeffs (55) al door een rechtbankjury schuldig bevonden, nu is bekendgemaakt dat hij levenslang krijgt. Jeffs is de leider van een van de mormonen afgesplitste sekte waar polygamie en huwelijken met minderjarige meisjes gebruikelijk zijn. Tijdens het proces deed Jeffs een poging zichzelf te verdedigen door te beweren dat de gebruiken van hogerhand komen. Dat wilde de jury niet geloven. (NRC)