Kortkolom economie

Oud-wethouder krijgt celstraf van twee jaar

Rotterdam. Voormalig VVD-wethouder van de gemeente Maarssen Sjoerd S. is gisteren bij verstek door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor onder meer ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. De voortvluchtige S. heeft zich volgens de rechter laten omkopen bij de bouw van een nieuwbouwwijk. Ook heeft hij samen met de vorig jaar tot 4,5 jaar celstraf veroordeelde vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg gefraudeerd met een notariële akte bij de verkoop van een bedrijf. (NRC)

Nederland grootste investeerder ter wereld

Amsterdam. Volgens het Internationale Monetaire Fonds (IMF) is Nederland de grootste investeerder ter wereld, met wereldwijd 3.700 miljard dollar (2.572 miljard euro) aan investeringen in buitenlandse bedrijven. Deze koppositie is enigszins geflatteerd door de gunstige fiscale behandeling in Nederland van deze investeringen. Dat blijkt uit cijfers van het IMF, die vandaag door De Nederlandsche Bank bekend werden gemaakt. De cijfers dateren van eind 2009. Op de tweede plaats staan de Verenigde Staten met een totale investeringssom van 3.500 miljard dollar . (NRC)

Apple blokkeert verkoop Galaxy tablet

Rotterdam. Apple heeft een grote overwinning geboekt op zijn grootste concurrent Samsung Electronics. Een Duitse rechter besliste dat de Galaxy Tab 10.1 voorlopig niet op de Europese markt gebracht mag worden, omdat Samsung belangrijke patenten van Apple geschonden zou hebben. Het verbod geldt niet voor Nederland, daar behandelt een Haagse rechter vandaag en morgen dezelfde zaak. De Galaxy Tab 10.1 zou teveel lijken op Apples iPad. (Reuters)

Ontslagen bij E.ON na kwartaalverlies

AMSTERDAM. Het Duitse energieconcern E.ON heeft over het tweede kwartaal van 2011 een verlies geboekt van 1,6 miljard euro, het eerste kwartaalverlies ooit. De lagere energie- en gasprijs en de beslissing van de Duitse overheid om eind 2022 te stoppen met kernenergie voert het bedrijf als oorzaak aan. E.on zegt in de komende jaren scherp op de kosten te moeten letten, onder meer via een personeelsreductie. Volgens het bedrijf zouden 9.000 tot 11.000 banen door de bezuinigingen op de tocht kunnen staan, ruim 10 procent van het huidige personeelsbestand van 85.000. (Dow Jones)