Kortkolom buitenland

Drone VS doodt 21 mensen in Pakistan

Peshawar. Bij een raketaanval door een Amerikaans onbemand vliegtuig in het noordwesten van Pakistan zijn zeker 21 mensen om het leven gekomen. Volgens de Amerikanen ging het om radicale moslims, onder wie enkele Arabieren en Oezbeken. De actie had plaats in de buurt van de plaats Miranshah, waar Talibaan-strijders en verwante groepen zich vaak ophouden. Het was de grootste aanval in enkele weken. De beschietingen door de Drones, zoals de onbemande vliegtuigen heten, zijn zeer impopulair in Pakistan. De regering protesteert er soms ook tegen, maar staat ze tegelijk oogluikend toe. (Reuters, AFP)

V-raad bezorgd over situatie in Jemen

New York. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren zijn „ernstige bezorgdheid” uitgesproken over het gevaar dat Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland het machtsvacuüm in Jemen gebruikt om zijn machtsbasis te versterken. De raad riep in een unanieme verklaring van de voorzitter de aanhangers van president Ali Abdullah Saleh en de oppositie op snel tot een vergelijk te komen en de verslechtering van de humanitaire situatie en van de veiligheid een halt toe te roepen. President Saleh bevindt zich op het ogenblik in Saoedi-Arabië, waar hij is behandeld aan zware verwondingen na een aanslag op zijn paleis. Volgens de speciale afgezant van de VN voor Jemen, Jamal Benomar, dreigt de Jemenitische economie in elkaar te storten. (AFP)

Wandelende politicus Oeganda vrijgesproken

Kampala. Een Oegandese rechtbank heeft oppositieleider Kizza Besigye gisteren vrijgesproken van betrokkenheid bij gewelddadige protesten tegen stijgende voedsel- en brandstofprijzen van eerder dit jaar. Hij was gearresteerd toen hij van zijn huis wegwandelde, volgens de regering om te protesteren. Volgens zijn advocaat David Mpanga, heeft de rechter nu geoordeeld dat er geen bewijs was dat Besigye betrokken was bij geweld rond de protesten in april en mei. Daarbij kwamen volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch negen mensen om. Honderden raakten gewond. Besigye verloor in de – volgens hem frauduleuze – presidentsverkiezingen februari van Yoweri Museveni, die al sinds 1986 aan de macht is. (Reuters)

Noorse politie geeft omweg naar Utøya toe

Oslo. De Noorse speciale eenheden hadden een snellere route naar het eiland Utøya kunnen nemen. Anders Behring Breivik, die op dat eiland 69 jongeren doodde, had dan waarschijnlijk eerder opgepakt kunnen worden. Dat zei de politiecommissaris van Oslo, Johan Fredriksen, gisteren tegen de Noorse krant NRK. De zogenaamde Delta Force-eenheid, vertrok van een steiger bij Storøya, op 3,64 kilomter van Utøya terwijl het haventje Utvika slechts 675 meter van het eilandje verwijderd is. Noorse media bekritiseerden de politie eerder al omdat zij geen helikopter paraat had en gebruik maakte van een klein en relatief traag rubber bootje, dat niet op het gewicht van de Delta Force berekend was. (NRC)

Senaat Wisconsin blijft van Republikeinen

Madison. Een meerderheid van de Senaat van de Amerikaanse staat Wisconsin blijft in handen van de Republikeinen. Vakbonden voerden een campagne om zes Republikeinen te verstoten uit hun zetel, na de poging van de Republikeinse gouverneur Scott Walker eerder dit jaar om de arbeidsrechten van ambtenaren in te perken. Vier van de zes Republikeinen bleven zitten. De Democraten moesten drie zetels winnen om de meerderheid te krijgen in het nauw verdeelde staatsbestuur. (AP)