Kort nieuws Cultuur

Nieuw stripfestival op locaties in Amsterdam

Rotterdam. Volgende maand vindt in Amsterdam Striptember plaats, een nieuw stripfestival dat de hele maand duurt. Tijdens het festival wordt op verschillende plaatsen werk gepresenteerd van onder anderen Peter Pontiac, Peter Kuper (VS), Edmond Baudoin (Frankrijk) en Daniel Bueno (Brazilië). Ook zullen er animatiefilms van Hein de Kort en Herman Brood te zien zijn. Volgens Momir Stosic, organisator van Striptember, is het „logisch dat het festival in Amsterdam wordt gehouden”, omdat er veel vooraanstaande stripkunstenaars wonen en de oudste stripwinkel van de wereld, Lambiek, daar sinds 1968 is gevestigd. Het festival opent donderdag 1 september met een expositie van Erik Wielaert (Nachtschade, Het laatste station) in stripwinkel Lambiek. (NRC)

Philip Levine nationale dichter Amerika

New York. Philip Levine wordt de nieuwe nationale dichter van de Verenigde Staten. Hij volgt William Stanley Merwin dit najaar op als Poet Laureate Consultant in Poetry. Levine is bekend van zijn gedichten over de arbeidersklasse in autostad Detroit. Levine is gekozen door James Billington, directeur van de Library of Congress. De schrijver twijfelde nog of hij wel officiële dichter van de Verenigde Staten wilde worden. „Maar ik wist dat ik spijt zou krijgen als ik het niet zou doen.” Levine wil in zijn nieuwe functie een groter publiek bereiken en onbekende dichters promoten. Hij krijgt daar 35.000 dollar voor betaald. Philip Levine (83) groeide op in Detroit en beschrijft zichzelf als een vakbondsman. Hij ontving in 1995 de Pulitzerprijs voor de literatuur voor zijn poëziebundel The Simple Truth. (Novum)

Ai Weiwei uit weer kritiek via Twitter

Peking. Ai Weiwei twittert weer. De Chinese kunstenaar en dissident had gezwegen sinds hij in juni werd vrijgelaten. Hij was april gearresteerd op verdenking van belastingontduiking. In zijn berichten geeft hij kritiek op de manier waarop de regering illegaal onschuldige mensen gevangen houdt. Verder stelt hij de behandeling van dissidenten aan de kaak. De 54-jarige Ai Weiwei, die ook met zijn kunst al jaren de Chinese staat bekritiseert, werd in juni vrijgelaten op voorwaarde dat hij er voortaan het zwijgen toe zou doen en dus ook zijn activiteiten op sociale media binnen de perken zou houden. Hier hield hij zich aan, tot dinsdag. De Britse krant The Guardian benaderde de kunstenaar, die toegaf de tweets zelf te hebben verstuurd, maar vertelde dat hij geen interviews mocht geven. (AP)