Johnny Hoogerland krijgt schadevergoeding

Tourorganisator ASO en tv-zender TF2 gaan de renner een bod doen vanwege de aanrijding in de Tour.

Wielrenner Johnny Hoogerland kan een schadevergoeding tegemoet zien vanwege het feit dat hij tijdens de Tour de France werd aangereden door een volgwagen van de Franse televisie. Tourorganisator ASO en tv-zender TF2 hebben dat aan de wielrenner van Vacansoleil laten weten. De hoogte van de aangeboden compensatiesom is nog niet bekend. ASO en TF2 werken aan een officieel ‘bod’.

„We wachten op de stappen van de andere partijen”, laat Hoogerlands manager en oud-renner Aart Vierhouten gisteren in diverse kranten optekenen. „Het woord is ook aan hen. We zullen even geduld moeten hebben, al is dat niet makkelijk. Topsporters hebben nu eenmaal altijd haast.” Indien het voorstel tegenvalt, stapt Hoogerland mogelijk naar de rechter. Vierhouten: „Het strafrechtelijk onderzoek loopt, daar zal veel van afhangen. Er heeft zich ook een Franse advocaat gemeld die de belangen van Johnny in de gaten houdt. Misschien laten de andere partijen het voor de rechter komen, maar dat lijkt me niet verstandig.”

Hoogerland werd vorige maand in de negende etappe van de Tour bij een gevaarlijke inhaalmanoeuvre van een Franse tv-wagen samen met de Spaanse renner Juan Antonio Flecha van zijn fiets gereden. Hoogerland belandde tussen de asfaltweg en een weiland in het prikkeldraad. Hij kon een mogelijke etappezege vergeten. Wel reed hij de rit uit en kreeg hij na afloop – huilend van de pijn én de emoties – de bolletjestrui als beste klimmer van het klassement uitgereikt. Foto’s van de gewonde Nederlander – hij kreeg 33 hechtingen – in het prikkeldraad gingen de hele wereld over. Bij de Nederlandse kermiskoersen in de week na de Tour werd Hoogerland twee weken geleden als een held binnengehaald. (NRC)