Hoe is de politie uitgerust?

De Britse agenten, ‘bobbies’ genoemd, dragen in tegenstelling tot hun Nederlandse collega’s geen vuurwapens. Wel hebben zij handboeien, pepperspray en een korte gummistok. Die laatste mag alleen worden gebruikt in het geval van noodweer of om de orde te herstellen. Alleen onder bijzonder gevaarlijke omstandigheden mogen agenten een pistool dragen, óf als zij tot speciale elite-eenheden behoren.

Een Nederlandse politieagent draagt een ‘koppel’ om zijn middel met handboeien, een korte wapenstok, pepperspray, een dienstpistool en een portofoon.

Verder zorgt de Brand- en Traangaseenheid, een onderdeel van de ME, voor de nodige ondersteuning in het geval van rellen. Brandblussers bijvoorbeeld bij demonstraties waar de molotovcocktails door de lucht vliegen. Ook heeft dit ondersteuningsteam tot taak de waterkanonnen te bedienen. Daarvan heeft de Nederlandse politie er vier; de korpsen Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden één, Amsterdam-Amstelland heeft er twee.