Hertogin (85) verovert derde man

REFILE - ADDING DUCHESS' NAME Spain's Duchess of Alba, Cayetana Fitz-James Stuart, poses during the world premiere of film "Knight & Day" in Seville in this June 16, 2010 file photo. Spain's fabulously rich Duchess of Alba has signed away her enormous wealth, string of palaces, priceless works of art and vast swathes of Spanish real estate to marry for love at 85, Spanish media has reported. To match Reuters Life! DUCHESS-SPAIN/LOVE REUTERS/Juan Medina/Files (SPAIN - Tags: ENTERTAINMENT PROFILE) REUTERS

De meestbesproken vrouw deze zomer in Spanje is waarschijnlijk Cayetana Fitz-James Stuart, de steenrijke hertogin van Alba. Ze is 85 jaar en wil voor de derde keer gaan trouwen, met een ambtenaar van de Sociale Dienst die 24 jaar jonger is.

Dat gaat er in Spanje niet in. Om te beginnen: haar kinderen vertrouwen het niet. De hertogin is een van de rijkste vrouwen van Spanje. De totale waarde van haar paleizen, landgoederen, schilderijen en andere bezittingen wordt geschat op tussen de 600 miljoen en 3,5 miljard euro. Was die man van de Sociale Dienst daar niet op uit?

Ook de koning ligt dwars. In 2008, toen de eerste berichten over haar vriendschap met Diez kwamen, wisten media meteen al te melden dat koning Juan Carlos tegen deze liaison protesteerde.

Dit voorjaar opende de achttiende Hertogin van Alba, die te boek staat als de vrouw met de meeste adellijke titels ter wereld, het tegenoffensief. Ze is een vrouw met normen en waarden, en gevoel. „Ik ben katholiek en ik wil trouwen, maar ik weet niet of ik dat zal doen, want mijn kinderen maken problemen”, zei de hertogin tegen radiostation Cope. „Iedere grote liefdesgeschiedenis zou moeten uitlopen op een huwelijk”, vertelde ze in mei in het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. Aan de oprechte gevoelens van Diez, met zijn charmante grijze achterovergekamde lokken, valt niet te twijfelen, zei de hertogin op de radio. „Alfonso wil niets, hij ziet af van alles, hij wil niets anders dan mij.”

Alfonso Diez, die overigens geen baliemedewerker maar een hoge ambtenaar bij de Sociale Dienst in Madrid is – en ook eigenaar van een goedlopende public-relationsfirma – was nooit eerder getrouwd.

De hertogin wel. In 1947 was haar huwelijk met de zoon van de hertog van Sotomayor „de duurste bruiloft ter wereld”. Ze kregen vijf zonen en een dochter. Zes jaar na het overlijden van de hertog hertrouwde de hertogin, in 1978, met een voormalige jezuïet. Een groot schandaal in katholiek Spanje. De ex-jezuïtische echtgenoot stierf op zijn beurt in 2001.

Om met de ambtenaar/ondernemer te kunnen trouwen heeft de hertogin nu besloten het grootste deel van haar bezittingen, die worden beheerd door een stichting en merendeels niet doorverkocht kunnen worden, te verdelen onder haar zes kinderen en acht kleinkinderen. Spaanse media zijn nu al dagen bezig in detail te noteren wie wat krijgt. Diez zou volgens persberichten nu officieel hebben afgezien van de erfenis, maar mogelijk blijven er kruimels over. Het huwelijk wordt in september verwacht. Alleen familieleden mogen komen.