Heimwee van dappere Hagenaar

ADO-supporters spreken hun bewondering uit voor Wesley Verhoek, die besloot toch niet naar Engeland te verhuizen. „Hij heeft ballen.”

Dapper. Zo typeren de meeste ADO-fans vanmorgen bij het trainingsveld het besluit van Wesley Verhoek (24) af te zien van een transfer naar Nottingham Forest. „Wesley volgt zijn hart”, weet een supporter.

Verhoek is bang dat hij niet kan aarden. Hij was maandag met zijn familie in Nottingham neergestreken, had huizen en auto’s bekeken, was rondgeleid in het stadion en had prettig kennisgemaakt met de clubleiding. Een persconferentie moest op het laatste moment worden afgelast, want Verhoek zei ‘nee’ tegen het lucratieve contract. Omdat zijn „gevoel er niet is”, verklaarde de speler.

„Hij heeft ballen. Alles draait om geld, maar Wesley volgt zijn gevoel”, vat een andere ADO-fan de publieke opinie samen. Heimwee is volgens hem een ‘ziekte’ waarmee meer Hagenaars kampen: bij het bordje Rijswijk draait hun maag al om.

Verhoek denkt dat „99 procent hem voor gek verklaart”. Volgens zijn zaakwaarnemer is „een zekeringetje in zijn hoofd geknapt”. Verhoek tegen de NOS: „De club wil veel geld voor mij betalen, maar heeft niets aan een speler die zich over drie maanden niet goed voelt. Dat wil ik ze niet aandoen en ook mijzelf niet.”

Heimwee is de familie Verhoek niet vreemd. Wesleys jongere broer John (22) speelt bij het Franse Stade Rennes. „John heeft het daar moeilijk, hij speelt niet en spreekt de taal niet”, weet ADO-spits Jordy Brouwer. Spelers en fans weten dat de Verhoeks, die niet willen reageren, een „warme” familie vormen.

Vader Willem, eigenaar van een groente- en fruithandel, sprak eerder wel met Metro over zijn twee voetballende kinderen (derde zoon Willem werkt bij het familiebedrijf) en de hechte familieband. „Onze keukentafel is een ontmoetingsplaats, voor de voetbalwereld en marktkooplui. Als Wesley, die met z’n vriendin Mandy bij ons woont, nu met tien vrienden zou thuiskomen, krijgen ze allemaal te eten.” Wesley woont nu nog bij zijn ouders in vinexwijk Leidschenveen, maar staat op het punt met zijn vriendin te verhuizen naar een eigen woning.

Op ADO-fansites oogst Verhoek naast bewondering ook spot en scepsis. De één stelt dat hij bang is zijn moeder te verlaten, de ander denkt dat hij een betere aanbieding van een (Nederlandse) club op zak heeft. Trainer Maurice Steijn zegt vanmorgen niet bang te zijn dat Verhoek alsnog vertrekt: „Ik heb hem gisteren gesproken en hij zei me nadrukkelijk dat hij bij ADO wil blijven.”

Brian van der Bol

    • Brian van der Bol