Hartenbreker in Hollywoodstijl

Profession: Heartbreaker (L’arnacoeur). Regie: Pascal Chaumeil. Met: Romain Duris, Vanessa Paradis. In: 11 bioscopen. ***

Gewoon schaamteloos aan overgeven. Stiekem plezier, deze Franse romantische komedie over en met hartenbrekers Roman Duris (ster van heel veel hippe Franse artfilms) en Vanessa Paradis (popzangeres én mevrouw Johnny Depp).

Het uitgangspunt is simpel. Duris speelt Alex Lippi, een man die tegen betaling relaties sloopt. („Maar alleen als de vrouw echt ongelukkig is, en geen seks natuurlijk”) Paradis is zijn nieuwste slachtoffer. En dan is het nog slechts wachten tot de wetten van het genre het duo in elkaars armen drijft.

De setting in een luxe hotel in Monte Carlo roept Alfred Hitchcocks onverbiddelijke klassieker To Catch a Thief (1955) in herinnering, al doet Duris’ en Paradis’ bohemian chic verfrissend aan vergeleken met de aristocratische star appeal van Grace Kelly en Cary Grant. Slapstick zorgt ervoor dat het niet te romantisch en zijig wordt. Bijna campy zijn de popculturele verwijzingen naar de jaren tachtig – de film Dirty Dancing, het Wham!-nummer Wake Me Up Before You Go-Go : een vette knipoog naar Frankrijks culturele chauvinisme.

Profession: Heartbreaker was vorig jaar een enorme hit in Frankrijk en flirt zo openlijk met Hollywood dat de Amerikaanse remake al in de maak is.

    • Dana Linssen