Hangen op straat, onder een gouden koepel

GERMANY, Berlin, 08/03/2011, Street scene on Oranienburger Strasse in central Berlin. The street is located in the borough of Mitte, north of the River Spree, and runs south-east from Friedrichstraße to Hackescher Markt. Here: in front of the Kunsthaus Tacheles (Art House Tacheles). © Gordon Welters phone +49-170-8346683 e-mail: mail@gordonwelters.com http://www.gordonwelters.com

De grootste synagoge van Duitsland staat aan de Berlijnse Oranienburger Strasse. Als je op straat staat en in de richting kijkt van de Fernsehturm, de 368 meter hoge televisietoren, dan ligt de synagoge met de gouden koepel aan je linkerhand.

De Neue Synagoge, gebouwd in 1866, overleefde de Kristallnacht van 1938. De synagoge stond op de monumentenlijst, en moest behouden blijven, vond de politiecommissaris van het bureau Hackescher Markt in Berlijn-Mitte. Hij verjoeg met zijn collega’s de brandstichters. De synagoge werd verwoest bij de bombardementen van de geallieerden. Maar na de oorlog werd hij gerestaureerd en nu glimt de koepel weer boven de Oranienburger Strasse.

Die straat is het hart van een populair uitgaansgebied in het voormalige Oost-Berlijn. De Oranienburger is een goede kilometer lang. Hij loopt van de Friedrichstrasse via een kleine knik tot de Hackescher Markt. Tussen de restaurants, bars en chique winkels staat het vervallen kunstenaarskraakpand Tacheles, dat oogt als een moderne ruïne. Sinds de Muur is verdwenen, is het gebouw niet meer onderhouden. Tacheles, honderd jaar oud, is nu het symbool van de pioniersmentaliteit in het Oost-Berlijn van kort na de val van de Muur.

Nadat ze hebben rondgehangen bij Tacheles, aan het begin van de straat, of hebben geshopt in de boetiekjes aan de kant van de Hackischer Markt, lopen de mensen naar de Spree die 250 meter verderop stroomt. Een mooie plek voor een Berlijnse zomeravond.

    • Peter Leijten
    • Gordon Welters