Financiën: presentatie Rutte over Griekse steun had anders gekund - PvdA en D66 eisen debat

arrives for an EU summit of eurogroup members at the EU Council building in Brussels on Thursday, July 21, 2011. Eurozone leaders are moving closer to signing off on a second bailout for Greece but markets are fretting that any deal that emerges later Thursday may imply a Greek debt default after a plan to slap a tax on banks appears to have been shelved. (AP Photo/Virginia Mayo)
arrives for an EU summit of eurogroup members at the EU Council building in Brussels on Thursday, July 21, 2011. Eurozone leaders are moving closer to signing off on a second bailout for Greece but markets are fretting that any deal that emerges later Thursday may imply a Greek debt default after a plan to slap a tax on banks appears to have been shelved. (AP Photo/Virginia Mayo) Premier Rutte toen hij 21 juli arriveerde op de EU-top in Brussel. Foto AP / Virginia Mayo

De presentatie van het akkoord over het steunplan aan Griekenland had anders gekund. Dat zei een topambtenaar van het ministerie van Financiën vanmiddag tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.

Thesaurier-generaal Hans Vijlbrief:

“We betreuren de verwarring.”

Het is nog onduidelijk welk risico Nederland draagt voor het steunpakket aan Griekenland.

Er zijn nog een ‘heleboel dingen onzeker’, zei Vijlbrief. Hij kon nog geen bedrag noemen dat Nederland kwijt is aan de hulp voor Griekenland, schrijft Novum. Reden is dat de gemaakte afspraken nu nog worden uitgewerkt:

“Dat is allemaal onzeker. Ik kan er niets over zeggen.” - Hans Vijlbrief, thesaurier-generaal

De gevolgen voor de begroting zijn daarom ook nog onbekend. Tijdens Prinsjesdag wordt waarschijnlijk wel meer bekend.

Het is eveneens nog onduidelijk in hoeverre Griekenland geholpen is met de deal, zei Vijlbrief. De maatregelen zijn namelijk nog niet doorgerekend door het Internationaal Monetair Fonds. De verwachting is echter dat de zogenoemde schuldhoudbaarheid zal verbeteren. “Ik weet niet hoeveel”, zei de thesaurier-generaal. Het woord ‘aanzienlijk’ durfde hij niet te noemen.

De Tweede Kamer wordt vandaag bijgepraat door de ambtenaren over de deal die is gesloten over financiële hulp aan Griekenland. Daar was de laatste weken veel over te doen, omdat premier Mark Rutte (VVD) een ander bedrag noemde dan zijn collega’s.

Dat gebeurde volgens Vijlbrief omdat Rutte sterk ‘gefocust’ was op de periode tot 2014, terwijl zijn collega’s verder keken tot 2019. Het verschil bedroeg echter vijftig miljard.

Eind vorige maand maakte NRC Handelsblad bekend dat Nederland zich op de eurotop voor een nog groter bedrag heeft gecommitteerd dan De Jager aan de Kamer had gemeld. Nederland moet met andere eurolanden in totaal 35 miljard euro storten als garantie voor de Europese Centrale Bank (ECB). Deze 35 miljard euro komt bovenop de 109 miljard euro van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds, en 54 miljard namens de private financiële sector.

De premier zei na afloop van de top dat het Griekse steunpakket op 109 miljard euro zou uitkomen, inclusief de bijdrage van vijftig miljard euro van banken. De Europese leiders spraken steeds over 159 miljard euro: 109 miljard overheidssteun plus de bijdrage van de banken.

Update: 17.00 uur:

Plasterk en Koolmees willen debat met Rutte en De Jager

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk en D66-Kamerlid Wouter Koolmees willen volgende week een debat met premier Rutte en minister De Jager over de “verkeerde voorstelling van zaken” die zij hebben gegeven over de steun aan de euro.

De Kamerleden in een gezamenlijke verklaring:

“Tot nu toe weigeren De Jager en Rutte te erkennen dat Rutte een fout heeft gemaakt van 50 miljard euro. Dat er sprake is van een fout is inmiddels wel duidelijk geworden. De Jager schrijft dat hij de situatie betreurt, maar Rutte en De Jager weigeren vooralsnog verantwoordelijkheid voor de fout te nemen. De Jager en de topambtenaren hebben ook niet de indruk kunnen wegnemen dat de garantstelling van het kabinet aan de Europese Centrale Bank te lang verzwegen is. En dat dit door een onthulling door NRC Handelsblad aan het licht moest komen en niet door een open en eerlijke voorstelling van zaken door het kabinet.”

PvdA-Kamerlid Plasterk:

“Rutte stelde letterlijk dat de banken tot 2014 50 miljard bijdragen als onderdeel van het pakket van 109 miljard. Nu vaststaat dat die informatie onjuist was dient hij zich in de Kamer te verantwoorden.”

D66-Kamerlid Koolmees:

“Als we willen dat mensen vertrouwen hebben in de steunoperatie voor de Euro is het cruciaal dat Rutte en De Jager de mensen eerlijk vertellen wat de kosten zijn voor de belastingbetaler. Het kabinet moet ophouden te praten als een PVV’er, en te handelen als een D66’er.”

Daarnaast benadrukken Plasterk en Koolmees dat de indruk is gewekt dat de verdeling banken-belastingbetaler fifty-fifty was, terwijl nu blijkt dat deze “bij lange na niet de helft” is.

Het verzoek van de PvdA en D66 wordt gesteund door de SP, GroenLinks en de ChristenUnie. Als de PVV zich ook aansluit bij deze partijen is er een Kamermeerderheid en dan gaat het debat volgende week door.