Geen Duitsers

„De ironie van luieren is soms dat we het overal en altijd kunnen, maar het eerst willen verdienen door precies het tegenovergestelde te doen. Een tijd hard werken bijvoorbeeld.

„In de zomer hebben we het echt verdiend, dus willen en mogen we massaal lui zijn. Zij het op de bank thuis, of in een kuil op het strand.

„Vorig jaar zocht ik voor een fotoserie naar het stereotype Duitser dat een kuil groef om in te kunnen luieren met op zijn buik een bierblikje. Maar die vond ik niet. Merkwaardig genoeg vond ik wel Nederlanders die precies aan dit vooroordeel voldeden. ‘Ik wil wel Duits praten op je foto’, riep men dan vanuit hun kuil. Ik heb het toen gelaten voor wat het was, maar dit jaar wilde ik terug.

„Ik ging vorige week op zoek naar kuilengravers langs drie kilometer kust bij Hoek van Holland. Ik trof de stereotypes nu alleen weer niet, maar zag wel veel kuilen, dijken en heuvels waar mensen om dezelfde luie redenen in, achter of onder lagen.

Peter de Krom

Dit is het zesde deel van een serie fotoreportages over het thema luiheid.