Fitch verlaagt wederom kredietwaardigheid Cyprus

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van Cyprus met twee stappen verlaagd. Het land heeft nu de BBB-status, twee stappen boven de junkstatus. Dat meldt persbureau AP.

Volgens Fitch weerspiegelt de afwaardering de verwachting dat het land niet in staat zal zijn om fondsen te werven op de internationale kredietmarkt en de schulden te herfinancieren. De afwaardering volgt op een vergelijkbare stap in mei. Toen verlaagde Fitch de status met drie stappen, vanwege de verwevenheid van de Cypriotische bancaire sector met de Griekse economie.

Een week geleden liet de grootste commerciële bank op het eiland, de Bank of Cyprus, al weten dat de Cypriotische regering snel actie moet ondernemen. “Door niet in te grijpen, loopt Cyprus het risico het eigen vermogen niet te kunnen herfinancieren. De gevolgen daarvan zullen onmiddellijk en catastrofaal zijn,” liet de bank in een verklaring weten. Volgens de bank zou noodsteun vanuit de Europese Unie de wankele economie beschadigen.

Fitch benadrukt AAA-status Frankrijk

Fitch heeft volgens persbureau AFP ook de AAA-status van Frankrijk bevestigd en laten weten dat er geen gevaar voor degradatie is. De laatste dagen gaan op de markten de geruchten dat Frankrijk na de VS het volgende land kan zijn dat zijn AAA-status verliest. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s ontkende maandag overigens ook dat een verlaging van Frankrijk, dat een begrotingstekort van 7 procent heeft, aanstaande is.

De beurs in Parijs, de CAC-40, verloor vandaag 5,5 procent.