Fed houdt rente zeker nog twee jaar historisch laag

De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, heeft gisteren bekendgemaakt de rente de komende twee jaar historisch laag te houden om zo de economie te stimuleren. Minimaal tot halverwege 2013 zal de Fed de rente tussen de 0 en 0,25 procent houden.

Beurzen reageerden aanvankelijk aarzelend. Beleggers speculeerden voor de persverklaring op zwaardere maatregelen. Zo zou de Fed opnieuw voor honderden miljarden Amerikaanse staatsleningen kunnen opkopen om geld in de kwakkelende economie van de VS te injecteren. De Fed besloot niet over te gaan tot zulke paardenmiddelen. Uiteindelijk waren beleggers toch positief over de zekerheid die de Fed bood. De Dow Jones sloot gisteren bijna 4 procent hoger dan de slotstand een dag eerder. Vanochtend stonden Europese beurzen ook in de plus.

De beursval van de afgelopen weken raakt ook pensioenfondsen. Vanochtend maakte pensioenfonds ABP bekend dat de dekkingsgraad is gedaald tot onder de 100 procent, flink onder het vereiste van 105 procent. In juni bedroeg de dekkingsgraad bij ABP 112. Het pensioenfonds voor ambtenaren laat in een verklaring weten dat het nog te vroeg is uitspraken te doen over indexering voor volgend jaar. Dat besluit wordt volgens ABP in november genomen en de markten zijn te volatiel om daar nu al uitspraken over te doen.

Niet alleen de Fed maar ook de Europese Centrale Bank probeert met maatregelen de gevolgen van de crisis te beperken. Vandaag maakte de ECB bekend dat 114 banken gebruikmaken van de mogelijkheid goedkope leningen van de centrale bank in Frankfurt te verkrijgen. In totaal verstrekt de ECB 49,8 miljard euro. De looptijd van de lening is zes maanden en moet ervoor zorgen dat banken niet plotseling met een geldtekort zitten. Dat was net iets hoger dan analisten hadden voorspeld.

De Franse president Sarkozy heeft zijn ministers teruggeroepen van vakantie om overleg te voeren over bezuinigingen en hervormingen. Daarmee geeft Sarkozy gehoor aan de oproep van ECB-president Trichet aan Europese leiders om haast te maken met de nodige hervormingen.

Behoedzame Fed strooit niet met geld: pagina 21