Europese beurzen omhoog - AEX opent twee procent hoger

Beeld van de beurs van Frankfurt gisteren. De Xetra-DAX opende vanochtend ruim twee procent hoger. Foto AFP / Frederik von Erichsen

De AEX is vanochtend twee procent hoger geopend en steeg naar 292 punten. Een paar minuten later stabiliseerde de winst van de Amsterdamse beurs zich rond de 1 procent. Ook elders in Europa opende de beurzen hoger.

De Duitse beurs in Frankfurt, die de afgelopen handelsdagen consequent verliezen noteerde, opende meer dan twee procent hoger op 6.040,68 punten. De indexen in Parijs en Londen begonnen de handelsdag ook goed: de FTSE100 opende 1,7 procent hoger op 5.235,23 punten. De Franse CAC-40 begon met een stijging van 1,85 procent aan de dag en kwam uit op 3.235,80 punten.

In Milaan en Moskou openden de beurzen ook positief. De Russische beurs, die maandag nog bijna 8 procent verloor, noteerde kort na de opening om half negen een plus van 1.5 procent. De Italiaanse beurs, die gisteren als één van de weinige Europese beurzen in de min sloot, opende vanochtend fors hoger: +2,8 procent. De beurzen in het Midden-Oosten begonnen ook beter aan de handelsdag.

De stemming in Europa is goed vanwege het besluit van de FED van gisteravond om de rente in de VS de komende twee jaar op 0 tot 0,25 procent te houden. Door deze maatregel kunnen banken de komende jaren goedkoop geld lenen. De FED hoopt dat zij dat geld vervolgens zelf weer gaan uitlenen aan bedrijven en consumenten, zodat die dat weer kunnen uitgeven. Op deze manier kan de Amerikaanse economie gestimuleerd worden.

Nikkei ruim een procent omhoog, stemming overal in Azië goed

De Aziatische beurzen stegen eerder op de dag al flink nadat Wall Street gisteravond grote winsten liet zien. De belangrijkste Aziatische beurs, de Japanse Nikkei-index, sloot om acht uur als eerste en liet een winst noteren van 1,05 procent. De beurzen van Hong Kong, China en Zuid-Korea stonden vanochtend ook allemaal in de plus.

Volg hieronder de koersontwikkeling op de AEX-index vandaag en via Foxepros de koersen van alle belangrijke Europese beurzen live:

    • Pim van den Dool