Erdogan: bloedvergieten Syrië moet stoppen

De Turkse premier Erdogan (archieffoto). Foto Reuters / Umit Bektas

De Turkse premier Erdogan heeft Syrië laten weten dat het bloedvergieten in het land moet stoppen. Dat meldt persbureau Reuters. Erdogan hoopt dat Assad binnen tien tot vijftien dagen de nodige stappen onderneemt om Syrië te hervormen. Volgens Erdogan rapporteert de Turkse ambassadeur in Syrië terugtrekkende tanks in de belegerde stad Hama.

Gisteren liet Assad aan de Turkse minister van Buitenlandse Zaken weten dat Syrië de strijd tegen “terroristische groepen” niet zal staken. Minister Ahmet Davutoglu was naar Damascus afgereisd om er bij de Syrische regering op aan te dringen een einde te maken aan het gewelddadige optreden tegen antiregeringdemonstranten en democratische hervormingen door te voeren.

Hechte banden tussen Syrië en Turkije

Turkije heeft Syrië al eerder opgeroepen om democratische hervormingen door te voeren. Daarbij uitte Davutoglu kritiek op het buurland, maar noemde hij Syrië ook “Turkije’s beste vriend”.

Volgens onze Midden-Oosten deskundige Carolien Roelants zijn de banden tussen de twee landen dan ook hecht:

“Turkije is extra betrokken bij de situatie in Syrië, omdat ze als buurland grote economische belangen hebben. Maar net zoals de rest van de wereld voelt Erdogan zich zeer ongemakkelijk bij de het gewelddadige optreden tegen de demonstranten. Ook zit hij niet te wachten op grote groepen vluchtelingen. Hij voelt zich geroepen om nog een keer boze woorden uit te spreken, hoewel Assad zich daar toch niks van aan zal trekken.”

    • Lex Boon