Een zestiger en zijn vrouwen

Gianni e le donne. Regie: Gianni di Gregorio. Met: Gianni di Gregorio, Valeria de Franciscis, Alfonso Santagata. In: 16 bioscopen. ***

Net als in zijn komedie Pranzo di Ferragosto (2009) draait het in Gianni di Gregorio’s tweede film Gianni e le donne (Gianni en de vrouwen) om de alledaagse beslommeringen van de goedmoedige schlemiel Gianni in de Romeinse buurt Trastevere. Niets is deze zestiger te veel om de dames te plezieren. Zonder tegen te sputteren brengt hij zijn vrouw koffie op bed, laat de hond van de jonge, aantrekkelijke buurvrouw uit, doet boodschappen voor beide vrouwen op de markt en bereidt een champagnelunch voor zijn kaartende moeder – bekend uit Pranzo di Ferragosto – en haar vriendinnen.

Gianni mijmert en dagdroomt veelvuldig over vrouwen. Het verschil tussen droom en daad is de tragikomische kern van Gianni e le donne: wat hij ook probeert, geen vrouw heeft echt aandacht voor hem. Ja, hij is een charmante, goed geklede oudere man, maar als puntje bij paaltje komt, haken ze af. Het levert scènes op die je vooral doen glimlachen: Gianni probeert de dochter van een van zijn moeders vriendinnen het hof te maken, maar zij heeft alleen oog voor de jonge pianist met wie ze repeteert. Gianni belt uit arren moede een oude jeugdvriendin, die in slaap valt op het moment dat hij een kans denkt te maken. Elke scène is een variant op dit patroon en dat maakt de film net even te eenvormig om de aandacht volledig vast te houden.

    • André Waardenburg