Drie doden in Birmingham bij incident, relatie met rellen onduidelijk

Relschoppers vernielen een elektronicazaak in het centrum van Birmingham. De foto is van gisteravond laat. Foto AP / Tim Hales

Bij een verkeersincident in Birmingham, waar het gisteravond en afgelopen nacht onrustig was door rellen, zijn twee mannen om het leven gekomen. Het is nog niet duidelijk of het incident verband heeft met de onrust in Engelands tweede stad.

De politie in de regio West Midlands zei vanochtend tegen de BBC dat er een moordonderzoek is ingesteld naar aanleiding van het incident. Volgens de politie zijn de twee slachtoffers vermoedelijk door een auto aangereden. Een derde slachtoffer is ernstig gewond geraakt. Hoewel zijn familie even na zeven uur meldde dat hij ook was overleden, ontkende de politie dat bericht even later weer.

De BBC meldt dat de slachtoffers net uit een moskee zouden zijn gekomen en bezig waren met het beschermen van hun buurt toen ze werden aangereden. De politie heeft één man aangehouden en een auto van de plek van het incident verwijderd. De slachtoffers werden na het incident overgebracht naar het City Hospital. Daar zou zich een grote boze menigte hebben verzameld. De oproerpolitie heeft de hoofdingang van het ziekenhuis volgens de BBC geblokkeerd om eventuele ongeregeldheden te voorkomen.

Birmingham en andere grote Engelse steden als Manchester en Liverpool waren gisteravond en afgelopen nacht het decor van grootschalige rellen waarbij winkelruiten werden ingeslagen en auto’s in brand werden gestoken. In Londen, waar de rellen begonnen en het de afgelopen dagen zeer onrustig was, bleef het gisteravond en vannacht kalm dankzij de inzet van 16.000 agenten.

Update 13.26 uur:
Inmiddels is ook het derde slachtoffer overleden, meldde premier Cameron in zijn persconferentie.

    • Pim van den Dool