Doden bij gevechten tussen Afghaanse politie en NAVO-militairen

In Ghazni, waar gisteravond een schietincident tussen NAVO-militairen en Afghaanse agenten plaatsvond, demonstreerden inwoners vanochtend tegen de NAVO omdat die gisteren bij een operatie twee burgers zou hebben gedood. Foto Reuters / Mustafa Andaleb

Bij twee afzonderlijke schietincidenten tussen NAVO-militairen en de Afghaanse politie zijn gisteren vier doden gevallen. Bij één van de incidenten was er sprake van een misverstand. De toedracht van het tweede incident is nog onduidelijk.

Het eerste incident, waarbij achteraf bleek dat er sprake was van een misverstand, vond gisteravond plaats in de oost-Afghaanse stad Ghazni. Daar beschoten NAVO-militairen en Afghaanse agenten die een controlepost bemanden elkaar ongeveer vijftien minuten. De agenten openden het vuur op de militairen, toen die de controlepost naderden en niet reageerden op een stopbevel, aldus de politie. De agenten zouden zich niet hebben gerealiseerd dat de gewapende mannen die de post naderden NAVO-militairen waren.

Het tweede incident vond ook gisteravond plaats. In het boerendorp Arghandab, net buiten de stad Kandahar, kwamen bij een gevecht tussen NAVO-militairen en de Afghaanse politie vier agenten om het leven en raakten er vier gewond. De aanleiding tot het vuurgevecht was niet direct duidelijk.