Dit is de politie in Londen

De Metropolitan Police Service (‘de Met’) is met 32.500 agenten een van de grootste politiekorpsen ter wereld. Scotland Yard, zoals het korps ook wel genoemd wordt, is verantwoordelijk voor de orde en veiligheid van de 7,2 miljoen inwoners van Londen. De City en het openbaar vervoer hebben een eigen politiekorps. Slechts een klein percentage van de agenten van de Met is getraind als oproerpolitie en kan bij onrust en rellen worden ingezet. Deze ‘public order unit’ werd opgericht na de opstanden in Zuid-Londen, Brixton Riot, en de grote stakingen in de mijnen begin jaren tachtig. In Groot-Brittannië bestaat geen third force, geen derde macht zoals we in Nederland de Koninklijke Marechaussee kennen, of zoals Frankrijk de Gendarmerie heeft. In beginsel bestaat de Britse politiemacht uit ongewapende agenten; burgers in uniform.

Het is ondenkbaar dat de reguliere eenheden van de Met worden bewapend, zegt Cyrille Fijnaut, criminoloog en hoogleraar rechtsvergelijking aan de Universiteit van Tilburg. „Massaal politiemensen op straat brengen, dat is traditioneel de tactiek.” Premier Cameron wil de situatie zo normaal mogelijk benaderen. Een avondklok, waterkanonnen, traangas, of het leger blijven uit. „Een verandering van de aanpak is een teken van zwakte, dat betekent dat het reguliere systeem niet bestand is tegen de rellen.”

Steve Kavanagh, plaatsvervangend hoofdcommissaris van de Met, zei in The Guardian: „We gaan niet zomaar 180 jaar aan politie-ervaring met gemeenschappen weggooien. De tactiek wordt zorgvuldig overwogen. De repercussies en verandering die we in ons beleid doorvoeren, zal langdurig zijn.”