Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Dekkingsgraad pensioenfondsen onder 100 procent

Foto NRC / Vincent Mentzel

De dekkingsgraad van de twee grootste pensioenfondsen, het ABP en Zorg en Welzijn, is gedaald tot onder de honderd procent. Dat melden de twee fondsen op hun websites. De dalende beurskoersen zijn de oorzaak.

De dekkingsgraad van het ABP is in juli zes procent gedaald naar 106 procent. Deze maand is de dekkingsgraad verder gekelderd, tot onder de honderd procent. De dekkingsgraad van Zorg en Welzijn ligt momenteel ‘ruim onder de honderd procent’.

Economieredacteur Eppo König schreef gisteren in NRC Handelsblad dat de pensioenfondsen van twee kanten onder druk staan:

Door de paniek op de internationale beurzen daalt hun belegd vermogen. Tegelijkertijd daalt de lange rente (de zogeheten swaprente) waarmee de pensioenfondsen hun verplichtingen berekenen. Anders gezegd: ze moeten nu boekhoudkundig meer vermogen reserveren om in de toekomst pensioenen uit te kunnen betalen.

Dit jaar geen inflatiecorrectie bij Zorg en Welzijn

Zorg en Welzijn gaat ervan uit dat er dit jaar geen inflatiecorrectie wordt toegepast op de pensioenen. Dit betekent dat de ingegane pensioenen niet worden aangepast aan de loonstijging of koopkrachtontwikkeling. Het ABP doet daar nog geen uitspraken over.

De wettelijk vereiste dekkingsgraad is 105 procent. Als een pensioenfonds onder deze grens belandt, moet het maatregelen nemen.