De politie-inzet tot nu toe

De Met krijgt assistentie van andere korpsen: vanavond gaan er in Londen 16.000 politiemensen de straat op, gisteren waren het er nog 6.000. Er zijn al zo’n honderd officieren uit Manchester bijgekomen die speciaal getraind zijn in publieke ordeverstoringen. In totaal zijn 525 mensen gearresteerd, en viel er één dode: een 26-jarige man die in de nacht van maandag op dinsdag werd neergeschoten in het stadsdeel Croydon, is gisteren aan zijn verwondingen bezweken. Via de site www.met.police.uk/rioterswanted, met foto’s van gezochte opstandelingen, hoopt de politie meer mensen te kunnen oppakken.

De Met bereidde zich gisteren voor op een grote ordeverstoring. Ook laaide gisteren de discussie over plastic kogels op. Als die worden gebruikt, zou dat – op Noord-Ierland na – de eerste keer zijn. Plaatsvervangend hoofdcommissaris Kavanagh zei daarover: „Als het nodig is, zullen we ze gebruiken.”

Na vier onrustige nachten komt de Londense politie steeds meer onder druk te staan. Het lijkt alsof de politie de controle over de straten van de Britse hoofdstad verliest en haar burgers niet kan beschermen. Bijkomend probleem is dat de mobiele eenheid die beter uitgerust is, de public order unit, uitgeput raakt, zegt criminoloog Fijnaut. „Hoe lang houden ze het vol, dat is de vraag. De relatief kleine eenheid is al lang op de been.”

Er wordt extra kritisch naar het politieoptreden gekeken omdat volgend jaar de Olympische Spelen in Londen plaatsvinden. Een woordvoerder van de Spelen zegt nog niet ongerust te zijn. Wat deze „ondefinieerbare situatie” vooral laat zien, zegt Fijnaut, is dat de Britse politie enkel in „geüniformeerde linies” beweegt. Aanhoudingseenheden die de grote raddraaiers eruit halen, heeft hij niet gezien. Ook kunnen ze geen brandjes blussen, daar moet altijd de brandweer aan te pas komen. Die raakt ook uitgeput. „Ik vind de Britse politie erg geïsoleerd en niet flexibel opereren.”