Colombia pakt 'corrupte' Indonesiër

Een voortvluchtige corruptieverdachte die het Indonesische establishment in grote verlegenheid heeft gebracht, is gisteren gearresteerd in Colombia. Muhammad Nazaruddin, de voormalige penningmeester van de regerende Democratische Partij, wacht nu op uitlevering naar Jakarta.

Nazaruddin nam in mei de benen naar Singapore, nadat hij was beschuldigd van het accepteren van 3 miljoen dollar (2,1 miljoen euro) aan smeergeld. Die zou hij hebben gekregen in ruil voor tientallen miljoenen aan opdrachten voor de bouw van onderkomens van atleten, voor de Zuidoost-Aziatische Spelen die Indonesië eind dit jaar organiseert.

Kort na zijn vlucht begon Nazaruddin via Twitter en de berichtendienst van Blackberry andere leden van de regeringspartij te beschuldigen van medeplichtigheid aan het corruptieschandaal. De beschuldigingen raakten de meest machtige leden van de politieke elite, inclusief partijvoorzitter Anas Urbaningrum, minister van Sport Andi Mallarangeng en Edhie Baskoro Yudhoyono, de zoon van de president.

De zaak is een blamage voor president Susilo Bambang Yudhoyono, die het succes van zijn Democratische Partij vooral dankte aan haar ‘schone’ imago. Zijn steun onder de bevolking zakte tijdens het schandaal tot een dieptepunt van 47 procent. Yudhoyono voelde zich daarop gedwongen op te roepen tot een grote schoonmaak binnen zijn partij.