Bekende kritische Chinese blogger na half jaar weer op vrije voeten

Yunfei op een archieffoto uit november 2009. Foto Wikimedia Commons / Shizhao

Een Chinese blogger die vastzat op beschuldiging van het aanzetten tot staatsondermijning is na bijna een half jaar vrijgelaten. Dat heeft zijn vrouw vanochtend bekend gemaakt, meldt persbureau AP.

De blogger, Ran Yunfei, kwam gisteravond thuis, aldus zijn echtgenote Wang Wei. Ze weidde niet verder uit, wat erop duidt dat Ran een spreekverbod opgelegd heeft gekregen. Hij werd eind februari opgepakt. In die periode werden tientallen Chinese activisten gearresteerd. De autoriteiten vreesden dat de zogenoemde Arabische Lente zou overslaan naar China. Op internet verschenen oproepen tot demonstraties in navolging van die in landen als Tunesië en Egypte.

Ran werd eind maart in staat van beschuldiging gesteld wegens het aanzetten tot staatsondermijning. Volgens zijn vriend Pu Zhiqiang, een vooraanstaande mensenrechtenadvocaat, is zijn zaak onlangs overgedragen aan de politie en is hij vrijgelaten op voorwaarde dat hij het komende halfjaar niet zonder toestemming van de politie zijn huis verlaat of met mensen afspreekt. Ook mag hij niet in het openbaar spreken, aldus Pu.

Ran roert zich al ruim tien jaar op internet. Hij leverde geregeld kritiek op het regeringsbeleid en riep op tot het toestaan van afwijkende meningen. Toen binnenlandse websites zijn stukken niet langer wilden plaatsen week hij uit naar buitenlandse sites en veel van zijn lezers volgden hem, daarbij door de overheid opgerichte internetblokkades omzeilend.

    • Pim van den Dool