Cameron: geen cultuur van angst toestaan in onze straten

Een wasserette in de wijk Toxteth in Liverpool na de rellen van vannacht. Foto Reuters / Phil Noble

De Britse premier David Cameron heeft laten weten alle mogelijke middelen, waaronder het gebruik van waterkanonnen, beschikbaar te stellen om de rellen in de Engelse straten te stoppen.

“Dit continue geweld is simpelweg niet accepteerbaar en zal worden gestopt. We zullen geen cultuur van angst toestaan in onze straten.” - David Cameron

Tijdens de persconferentie liet Cameron weten dat er tot nu toe 750 arrestaties zijn verricht. Daarvan zijn inmiddels 116 mensen aangeklaagd. Volgens Cameron is een ‘enorme politie-operatie’ in gang gezet om door middel van videobeelden ook andere relschoppers op te sporen en te arresteren. Rechten omtrent privacy mogen daarbij niet in de weg staan.

“Het is duidelijk dat er dingen ontzettend mis zijn in onze samenleving,” stelde Cameron, eraan toevoegend dat het iets fundamenteels is als een slachtoffer van de rellen ook nog eens wordt beroofd zodra hij is opgestaan. Daarbij doelde hij op onderstaande YouTube-video.

16.000 agenten zorgden er gisteravond voor dat het in de straten van Londen rustig bleef. In een aantal andere Britse steden, waaronder Manchester en Liverpool, werden wel winkels geplunderd en gebouwen in brand gezet.

    • Lex Boon