Braziliaanse regering getroffen door nieuw fraudeschandaal

De Braziliaanse politie heeft gisteren tijdens een uitgebreide politieactie de staatssecretaris van Toerisme, Frederico Costa, gearresteerd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij fraude. Daarmee is de Braziliaanse regering, onder leiding van Dilma Rousseff, opnieuw getroffen door een schandaal.

In totaal zijn er 33 mensen in hechtenis genomen bij de operatie waar ruim 200 politieagenten voor werden ingezet. Er werden invallen gedaan op locaties in drie verschillende steden, waaronder São Paulo en de hoofdstad Brasilia. Tijdens de acties is meer dan 600.000 real (ruim 260.000 euro) in contant geld in beslag genomen. In totaal zouden de verdachten een paar miljoen real hebben verduisterd voor persoonlijk gebruik. Het geld was bestemd voor de financiering van grote sportevenementen.

Toerismeminister Costa is lid van de PMDB, de belangrijkste coalitiepartner van de Arbeiderspartij van president Rousseff. Het is het zoveelste schandaal in korte tijd dat haar regering raakt. Vorige maand moest de minster van Transport, Alfredo Nascimento, al aftreden in verband met een omvangrijke corruptieaffaire. En vorige week raakte de minister van Landbouw, Wagner Rossi, in opspraak. Hij zou organisaties die waren verbonden aan zijn ministerie hebben bemand met familieleden van partijgenoten.

Ook Rossi is lid van de PMDB. Vooralsnog probeert de regering hem te beschermen tegen de aantijgingen. De PMDB zag ook al partijgenoot Nelson Jobim vorige week opstappen als minister van Defensie, nadat hij openlijk twee vrouwelijke collegaministers had bekritiseerd.

De aftrap voor de serie schandalen in de Braziliaanse politiek werd in mei gegeven door Antonio Palocci, partijgenoot van de president. Palocci, destijds minister van Algemene Zaken, moest vertrekken omdat hij niet kon uitleggen hoe hij in vier jaar tijd als parlementariër 20 miljoen real had verdiend.