Ben Bot: Mariko Peters zat fout met subsidie-aanvraag

Mariko Peters: "Met de kennis van nu kun je natuurlijk zeggen dat ik verliefde gevoelens begon te hebben voor een man die later mijn partner werd." Foto NRC / Evelyne Jacq

Mariko Peters heeft niet correct gehandeld toen zij in 2005 als diplomaat een subsidie-aanvraag beoordeelde van Robert Kluijver, die later haar partner zou worden. Dat zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot vanochtend in de Volkskrant.

GroenLinks-Kamerlid Peters erkende gisteren in NRC Handelsblad dat ze destijds zakelijker had moeten opereren bij het namens de ambassade beoordelen van de subsidie-aanvraag van Kluijver bij het Prins Claus Fonds. Toch vindt ze dat ze “integer” heeft gehandeld en dat haar geen belangenverstrengeling kan worden verweten.

Bot, die destijds haar hoogste baas was, zegt in de Volkskrant dat hij het daar niet mee eens is.

“Als ik het toen geweten had, zou ik haar op het matje hebben geroepen: dit kan helemaal niet. Toen het Prins Claus Fonds haar vroeg om een advies, was het correct en beter geweest als ze onmiddellijk had gezegd: dat moet u mij niet vragen, want ik heb een relatie met die man.”

Op de vraag of de beoordeling van de subsidie-aanvraag van Kluijver niet de schijn van vriendjespolitiek heeft, antwoordde Peters gisteren in NRC:

“Op het gevaar af dat ik de mij niet geliefde uitdrukking ‘met de kennis van nu’ gebruik, kun je natuurlijk zeggen dat ik verliefde gevoelens begon te hebben voor een man die later mijn partner werd. Met the benefit of hindsight, zeg maar. Alleen was dat toen in een ontluikende fase.”

Zijn eindoordeel over Peters wil Bot nog niet vellen in de Volkskrant.

“Ik vind dat haar positie als Kamerlid nu moeilijk is. Ik kan nog niet zeggen dat ik vind dat zij moet terugtreden. De feiten moeten spreken. Maar het lijkt erop dat zij Kluijver toch een handje heeft geholpen.”

Bot boos over Volkskrant-artikel

Politiek-redacteur Pieter van Os van NRC Handelsblad sprak vanochtend met oud-minister Bot. Die zegt in een reactie dat hij “toch wel heel boos” is over de weergave van zijn woorden in de Volkskrant.

Bot erkent dat hij heeft gesproken met de Volkskrant, maar volgens de oud-minister heeft hij gezegd dat hij niks weet over de feiten omtrent Mariko Peters en Robert Kluijver, “toen niet en nu ook niet”. Bot zegt dat hij slechts antwoord heeft gegeven op “abstracte vragen”, zoals ”Wat als een medewerker een advies geeft over een man waar ze een relatie mee heeft?”

Bot noemt Mariko Peters een “voortreffelijk Kamerlid” en zegt de resultaten van het feitenonderzoek naar haar af te wachten.

Update 12.15 uur: We belden net met Volkskrant-journalist Jan Hoedman, die Ben Bot geïnterviewd heeft, om een reactie:

“Bot heeft wel degelijk de uitspraken letterlijk zo gedaan. Hij heeft nog wel stevigere uitspraken gedaan over Peters, maar die hebben we niet gebruikt. Ik heb net met Bot gesproken en er is geen ruis meer op de lijn. Hij was vooral boos over het beeld dat naar voren kwam uit het artikel. Ik ken Bot al lang en heb nooit eerder problemen met hem gehad over artikelen. Ik heb voorgesteld dat hij zijn citaten voortaan voor publicatie eerst mag accorderen. Daar is hij mee akkoord gegaan.”

Update 12.36 uur: We hebben net de voicemail van Ben Bot ingesproken of hij een reactie wil geven op de uitspraken van Hoedeman.

Lees het volledige interview met Mariko Peters uit NRC Handelsblad van gisteren terug in de digitale editie (alleen voor abonnees).

    • David Haakman