‘Belegerde Syrische stad Deir al-Zor weer in handen regime’

Een uitgebrande auto in de straten van Hama, waaruit het leger zich naar eigen zeggen weer aan het terugtrekken is. Foto Reuters

Na zware beschietingen zijn Syrische troepen erin geslaagd de oostelijke stad Deir el-Zour weer in te nemen. Dat een Syrische activist tegen persbureau AP gezegd.

De troepen van president Bashar al-Assad belegerden de stad al vier dagen. De wijk Mattar Qadim was volgens de activist de laatste in de stad die vanochtend viel. De situatie in de stad is “verschrikkelijk”, zegt de activist:

“Ze schieten op alles dat beweegt. [...] De situatie is vreselijk. Bakkerijen en apotheken zijn gesloten, terwijl er te eten en babyvoeding is.”

Eerder vanochtend begon het Syrische leger volgens een mensenrechtenorganisatie aan een operatie in drie voorsteden van hoofdstad Damascus. Ook de noordwestelijke stad Sarmin zou worden belegerd. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten werd daarbij een vrouw gedood en raakten er verder drie mensen gewond.

Het Syrische regime organiseerde vanochtend een journalistenreis naar de stad Hama, waar het leger vorige week een einde maakte aan een wekenlange volksopstand. Een journalist van AP ging mee op de reis en zag soldaten barricades opruimen en een totaal uitgebrand politiestation. “We hebben een delicate operatie beëindigd waarin we de schuilplaatsen van terroristen hebben vernietigd”, aldus een Syrische officier tegen AP.

Omdat de belegering van steden in Syrië aanhoudt, neemt de internationale druk op het regime van Assad alleen maar verder toe. AP meldde gisteravond op basis van bronnen rond het Witte Huis dat de regering-Obama binnen een paar dagen zal oproepen tot het aftreden van Assad. De oproep gaat volgens de bronnen van gepaard met de aankondiging van nieuwe Amerikaanse sancties tegen het Syrische regime.