Bank of America worstelt nog met hypotheken

Bank of America (BofA) voert de Amerikaanse banken terug naar de rand van de hypotheekafgrond. De grootste financiële instelling van het land (in termen van de hoeveelheid bezittingen) is eergisteren meer dan 15 miljard dollar (10,4 miljard euro) van haar marktwaarde kwijtgeraakt doordat de beurskoers met maar liefst 21 procent is gedaald, na het verlies van de AAA-kredietstatus door de VS en een door AIG tegen BofA aangespannen rechtszaak. Andere hypotheekverstrekkers zijn ook getroffen, maar geen van allen zo hard als BofA.

Dat is begrijpelijk, omdat BofA nu bijna een vijfde van de hypotheekmarkt van het land beheerst. Nóg een recessie zou niet alleen de winstgevendheid van de bank belasten, maar ook leiden tot nieuwe verliezen op de 1 biljoen dollar aan problematische leningen die zij bezit of aan het aflossen is – of beide.

Citigroup, met voor meer dan 300 miljard dollar aan problematische hypotheken in de boeken, zag zijn aandelen maandag met 16 procent kelderen. Middelgrote banken als SunTrust, Regions en Fifth Third bleven daar niet ver bij achter.

De aandeelhouders zijn het bezorgdst over Bank of America, en dientengevolge over topman Brian Moynihan. De rechtszaak van 10 miljard dollar van AIG, dat beweert dat BofA – en zijn aanwinsten Countrywide en Merrill Lynch – ‘enorme fraude’ hebben gepleegd, draagt bij aan de zorgen dat de recente vooruitgang die BofA heeft geboekt bij het achter zich laten van de hypotheekrommel ongedaan gemaakt dreigt te worden.

Er is toenemende twijfel of de obligatiehouders akkoord zullen gaan met 8,5 miljard dollar om andere uitstaande hypotheekclaims te schikken. De New Yorkse procureur-generaal Eric Schneiderman heeft duidelijk gemaakt dat hij die overeenkomst wellicht zal tegenhouden. En BofA krijgt meer claims dan verwacht van hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac, ondanks een ogenschijnlijk alomvattende schikking in januari.

Toegegeven, de bank is er beter aan toe dan toen de jongste crisis toesloeg. Het percentage kernkapitaal is veel hoger. Zo’n 37 procent van de balans van BofA van 2 biljoen dollar bestaat uit contanten of liquide effecten, wat een derde meer is dan in 2007, aldus zakenbank Goldman Sachs. Dit betekent dat de bank bijna twee jaar kan wachten vóór zij weer nieuwe obligaties hoeft uit te geven.

Maar dat is op z’n best van secundair belang voor de aandeelhouders. Zij richten zich op de dubbele klap van een gebrek aan winstgevendheid op de korte termijn en de terugkeer van het hypotheekprobleem.

Beleggers denken nu dat BofA 140 miljard dollar minder waard is dan zijn opsplitswaarde. Dat overtreft zelfs de meest pessimistische schattingen van de hypotheekverliezen, maar er blijkt uit hoe diep het gat is waaruit topman Moynihan moet klimmen.

Antony Currie

Vertaling Menno Grootveld

    • Antony Currie