Aziatische beurzen flink in de plus na winsten VS en besluit FED

De koers van de Nikkei-index vanochtend vroeg op een scherm bij een bedrijf in Tokio. Foto AP via Kyodo News

De stemming op de Aziatische aandelenmarkten is vandaag erg goed na een aantal dagen van grote verliezen. De belangrijkste Aziatische beurs, de Japanse Nikkei-index, sloot om acht uur als eerste en liet een winst noteren van 1,05 procent.

De winst van de Nikkei viel uiteindelijk nog een beetje tegen omdat de belangrijkste beursindex in Tokio eerder vanochtend bijna 2 procent hoger opende. Toch is de winst van meer dan een procent een opsteker, want de Nikkei verloor de afgelopen drie handelsdagen meer dan 7,5 procent van zijn waarde. De Japanse beurs sloot vanochtend 94,26 punten hoger boven de symbolisch belangrijke grens van 9000 punten op 9.038,74 punten.

Niet alleen de Nikkei, maar ook alle andere grote Aziatische beurzen schoten vanochtend in de plus na de winsten op Wall Street van gisteravond en het besluit van de Amerikaanse FED om de rentestand tot halverwege 2013 op het huidige lage recordniveau van 0 tot 0,25 procent te houden. De Hang Seng in Hong Kong opende vanochtend 3,7 procent hoger nadat de beurs gisteren nog 5,6 procent verloor. Even na acht uur Nederlandse tijd stond de Hang Seng nog ruim 2,5 procent in de plus.

De Chinese beurs herstelde ook van de forse verliezen van de laatste handelsdagen en opende vanochtend bijna 1,5 procent hoger. Ook de Zuid-Koreaanse en Australische beurs begonnen met openingen van +4,2 en +3 procent goed aan de handelsdag. De Amerikaanse beurzen sloten de handelsdag gisteren ook al zo positief af. De Dow Jones sloot na het grote verlies van maandag bijna 4 procent hoger.

    • Pim van den Dool