Antisemitisme op de tribune

Op papier klopte alles, als het gaat om het bestrijden van antisemitische spreekkoren. Maar in de praktijk van de ontmoeting met Ajax op 20 maart deugde er niets van. De voetbalclub ADO Den Haag kreeg gisteren van de Haagse kortgedingrechter een ernstige berisping.

De club blijkt er, getuige de reacties van directeur Stadion en Veiligheid Maurice Westerwoudt, echter niets van te hebben opgestoken.

ADO blijft de feiten ontkennen en het eigen handelen wel als toereikend beoordelen. Dat was het dus juist niet. Tegen overtuigend bewijs in werd hardnekkig volgehouden dat de Haagse supporters niet herhaaldelijk spreekkoren aanhieven over ‘Joden’ die ‘aan het gas’ moeten.

Daarmee laadt ADO de verdenking op zich zich ook in de toekomst doof te zullen houden. Dat is niet acceptabel. De club zal in een volgend kort geding de rechter inspireren tot hardere maatregelen. Het is nu al te betreuren dat de rechter ADO geen dwangsom oplegde, maar vertrouwde op de macht van het woord. Dat woord is dus niet verstaan.

Ook de KNVB leest in de uitspraak alleen die passages waarin het zijn eigen beleid herkent. Dat wordt door de rechter ook goeddeels ondersteund. Maar reden tot tevredenheid is er voor de KNVB evenmin. Het stelsel van zelfregulering dat voorziet in een voetbalaanklager en een tuchtcommissie heeft in deze kwestie immers gefaald. Niemand langs de lijn kwam in maart op het idee om de spreekkoren te dempen, de wedstrijd te staken of de supporters aan te spreken. Weliswaar laat de Haagse voorzieningenrechter de gedragslijn intact die voorschrijft dat de wedstrijd staken het uiterste middel is. Dat hoeft niet ‘onmiddellijk’ zoals de stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN) eiste. Maar ook de KNVB kan zich het wegkijken aantrekken dat de rechter vaststelde.

De vrome teksten in de programmaboekjes, de ‘geavanceerde detectiesystemen’ en de tientallen stewards in de stadions die werden opgevoerd zijn kennelijk vooral decor. Zijn club- en wedstrijdleiding misschien afgestompt door het rauwe supporterspubliek? Gedogen is inderdaad makkelijker dan handhaven: de glasheldere geluidsopnames uit het stadion, op tv en internet herhaald, doen echter vermoeden dat ADO en de KNVB niet serieus zijn, of in een eigen wereld leven.

Het kort geding maakte ook duidelijk dat clubs de facto het staken van de wedstrijd te weinig overwegen. ADO voerde een eindeloze lijst complicaties aan die vast realistisch zijn, maar volgens de rechter niet als legitimatie voor ‘verbaal geweld’ mogen dienen. Ook dat is een les. De wedstrijd staken mag geen loos middel zijn. De rechter eist burgermoed van het betaald voetbal. Bij ADO moet die nog gevonden worden.