Zeeuwse gunst voor Rutte

Premier Rutte zou zich alleen inspannen voor behoud van de Hedwigepolder. Genoeg voor Statenlid Robesin om de coalitie in de senaat aan een meerderheid te helpen.

Forméél was het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin natuurlijk „helemaal nergens bij betrokken”, zegt hij. Maar ja, het klopt wel dat hij zeer intensief contact heeft gehad met de VVD, in de periode dat het regeerakkoord tot stand kwam.

En inderdaad, de twee zinnen die in het uiteindelijke akkoord over de Hedwigepolder staan, zijn precies zó geformuleerd als Robesin – lid van de Partij voor Zeeland – dat altijd had voorgesteld. Hij had bij de VVD steeds benadrukt dat het kabinet „vooral in overleg met de Vlamingen” een alternatief zou moeten zoeken voor de ontpoldering van de Hedwigepolder.

Gisteren vertelde Robesin dat hij betrokken was bij het regeerakkoord, in het EO-radioprogramma Dit is de Dag. Daar kwam zijn beroemde bezoek aan het Torentje van begin dit jaar ter sprake. In de aanloop naar de Eerste Kamerverkiezingen voerden premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders een gesprek met Robesin. Na dat onderonsje werd duidelijk dat het Statenlid niet op de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) zou stemmen, maar op de VVD.

Rutte moest zich in een spoeddebat in de Tweede Kamer verantwoorden, en overtuigde de Kamer dat hij Robesin geen enkele toezegging had gedaan om hem over te halen op een coalitiepartij te stemmen om zo een coalitiemeerderheid in de senaat te behalen. Volgens het Statenlid had premier Rutte alleen gezegd dat „wij ons maximaal blijven inzetten om de ontpoldering van de Hedwigepolder te voorkomen”. Robesin: „Natuurlijk heb ik toen wel gedacht: die opstelling moet ik belonen.” In die overweging speelde verder mee dat Robesins alternatief was op een partij te stemmen die vóór ontpoldering was: de OSF. „Terwijl de Hedwige toch speerpunt nummer één is voor mijn achterban.”

De Rijksvoorlichtingsdienst ontkende gisteren dat premier Rutte in de periode rond de onderhandelingen over het regeerakkoord direct contact had met Robesin. Dat klopt, zegt het Statenlid: hij had vooral contact met VVD-Kamerlid Helma Neppérus. Dat Robesin met de VVD sprak, noemt hij logisch. Bij die partij vond hij immers het meest gehoor wat de alternatieven voor ontpoldering betreft. „En ik ben heel blij dat ik dat kleine stukje heb mogen bijdragen aan het regeerakkoord.”

Intussen ligt – mede door Johan Robesin dus – staatssecretaris Henk Bleker (Natuur, CDA) in Brussel onder vuur wegens het afblazen van de ontpoldering. Vorige week werd bekend dat de Europese Commissie met juridische stappen dreigt als Bleker de afspraken over natuurherstel ter compensatie van de uitdieping van de Westerschelde niet nakomt.