Wie bezit de rechten op de foto van deze aap?

Wie bezit de rechten op de foto van deze makaak? In Groot-Brittannië en de VS wordt hier druk over gediscussieerd. De oorzaak van het probleem ligt bij beroepsfotograaf David Slater. Als Slater tijdens zijn bezoek aan het North Sulawesi-park in Indonesië zijn camera een moment onbewaakt achterlaat, gaat een makaak er onmiddellijk mee vandoor. Het beest, gefascineerd door de flitser, maakt enkele tientallen foto’s.

Als de Amerikaanse nieuwssite Techdirt een verhaal hierover, inclusief foto’s, publiceert, krijgt de site bericht van Slaters agentschap. Het bedrijf verzoekt Techdirt de foto’s van de site te verwijderen omdat Slater geen toestemming voor dit gebruik heeft gegeven. Maar op welk recht is deze claim gebaseerd, mailt Techdirt terug. De aap heeft toch de foto’s gemaakt? Hoewel de zaak hiermee op scherp is komen te staan, ziet Slater er toch nog de grap van in. ‘Until I hear from the monkey’s lawyers, I will stick to the belief that I own the copyright’, laat hij de Engelse Metro weten.

    • Bas Kist