Webmagazine 'I ? Fake' bestaat eindelijk echt

Al jaren schudt internet de bladenmarkt flink op. Met als onverwacht resultaat: nooit lagen er zoveel modebladen in de schappen. Vrijwel al die nieuwe titels zijn zogenaamde indie magazines – onafhankelijke bladen. Gevestigde titels voelen niet alleen de concurrentie van internet, maar misschien nog wel meer van frisse nieuwkomers als Glass, Industry, Nico, Vaga etc. Hun inhoud wordt (nog) niet geregeerd door adverteerders die eisen dat in ruil voor een advertentie hun kleding gebruikt wordt in fotoseries.

Nieuw is het Nederlandse I ❤ Fake, een 354 pagina’s dikke Engelstalige glossy die sinds dit weekend in de winkels ligt. I ❤ Fake begon in 2005 als online-tijdschrift. Oprichter en hoofdredactrice Jolijn Snijders vond een webmagazine eigenlijk maar nep en zo kwam ze op de naam ilovefakemagazine.com. Aanvankelijk plaatst Snijders alleen haar eigen fotografie. Later vult ze het aan met werk van anderen. De printversie wordt verspreid in 26 landen. Fotomodel Beegee, een blonde Britse lolita, siert uitdagend de cover en op de achterkant, eigenlijk ook een cover, staat een jongen met een zwart kruis tussen zijn ogen.

Centraal in I ❤ Fake, met als subtitel Celebrating the Spirit of Youth, staat fotografie. Pagina’s vol mooie jongens en meisjes op de drempel naar volwassenheid. Het eerste nummer mixt de jaren zeventig en negentig.

Het blad (7,95 euro) telt uitzonderlijk veel – ruim twintig – modereportages, afgewisseld met artikelen over kunst en korte interviews. Bang dat ze de spirit of youth ooit kwijtraakt, is Jolijn Snijders (29) niet. „Ik leef dat leven. Ik maak dat blad zolang ik me zestien voel.”

    • Georgette Koning