Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Wall Street: eerst verkopen dan vragen

Pure angst zette gisteren de toon op Wall Street. Paradoxaal genoeg zochten veel investeerders veiligheid in Amerikaanse staatsobligaties.

NEW YORK, NY - AUGUST 08: A food vendor is stationed in front of the New York Stock Exchange in the financial district on August 8, 2011 in New York City. Global markets have continued to fall without at a precipitous rate. Despite an afternoon speech by President Obama to try and calm investors, the New York Stock Exchange plunged over 600 points. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
NEW YORK, NY - AUGUST 08: A food vendor is stationed in front of the New York Stock Exchange in the financial district on August 8, 2011 in New York City. Global markets have continued to fall without at a precipitous rate. Despite an afternoon speech by President Obama to try and calm investors, the New York Stock Exchange plunged over 600 points. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Door Mars van Grunsven

Wall Street heeft voor alles een index, dus ook voor de factor ‘angst’. Dit is de VIX, de index die de volatiliteit in de aandelenhandel meet. Op de eerste handelsdag sinds kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P’s) vrijdagavond de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verlaagde, steeg deze angstindex met 44 procent naar het hoogste niveau sinds begin 2009.

Beurshandelaren hadden geen angstindex nodig om de spanning te voelen. Jonathan Corpina, aandelenhandelaar bij Meridian Equities Partners, hoefde alleen maar om zich heen te kijken op de handelsvloer van de New York Stock Exchange. „De stemming onder handelaren en investeerders was intens gespannen”, zei Corpina aan het einde van de handelsdag. „Er was meer activiteit en de vloer was luidruchtig.”

De oorzaak voor deze nervositeit lag voor de hand, vond Corpina: de verlaging van Amerika’s kredietwaardigheid. „Dit heeft geen van ons ooit eerder meegemaakt”, zei hij. „We weten gewoonweg niet wat de diepere gevolgen hiervan zullen zijn.” Veel van Corpina’s collega’s hebben hun vakanties opgeschort. De New York Stock Exchange zette extra mensen in om het verwachte extra handelsvolume te verwerken, zo berichtte de New York Times.

In diezelfde krant stelde Brian Youngberg, energie-analist voor financieel adviesbureau Edward Jones: „De angst voor een double-dip heeft de markten in haar greep”, zei hij. „Het is nog te vroeg om van een double dip te spreken, maar zodra een dergelijke angst de kop op steekt kan de markt onverbiddelijk zijn.”

De grote aandelenindexen, de Dow Jones en de S&P 500, verloren maandag respectievelijk 5,6 en 6,7 procent. En niet alleen aandelen gingen in de uitverkoop. „Veel investeerders bevonden zich al voor het weekend in verhoogde staat van paraatheid”, zei Paul Zemsky van ING Investment Management op CNN Money. „Mensen verkopen alle activa die ook maar enigszins risicovol zijn.” Zemsky vatte de stemming als volgt samen: „Investeerders reageren allemaal hetzelfde op de verlaging van de kredietwaardigheid: eerst verkopen, dan vragen stellen”.

De econoom Tom Porcelli, analist voor RBC Capital Markets, noemde de verlaging daarentegen een „non-event”. De markt vermoedde immers al langer dat S & P deze stap zou zetten, zo betoogde hij in hetzelfde CNN-programma. Volgens Porcelli was afgelopen maandag iets anders aan de hand: „Investeerders probeerden te bevatten wat de verlaging van Amerika’s kredietwaardigheid betekent, macro-economisch gezien.”

Oftewel: wat doe je als investeerder onder de huidige marktomstandigheden met je kapitaal? Zelfs als je de verlaging van Amerika’s kredietwaardigheid als een ‘non-event’ afdoet, dan nog is er de Europese schuldencrisis en de groeiende angst voor een nieuwe recessie in de Verenigde Staten. En er is de angst voor nog meer verlagingen. Zo is de kredietwaardigheid al verlaagd van de semi-overheidsbedrijven Fannie Mae en Freddie Mac, Amerika’s grootste hypotheekverstrekkers. Hetzelfde gebeurde met enkele lokale overheden en verzekeringsbedrijven.

Paradoxaal genoeg kwamen veel investeerders toch weer uit bij de Amerikaanse overheid: opeens leken Amerikaanse staatsobligaties zo gek nog niet. Zelfs Bill Gross, de manager van ’s werelds grootste obligatiefonds Pimco die begin dit jaar opzien baarde met de aankondiging dat hij al zijn Amerikaanse staatsobligaties in de verkoop deed, verkocht een deel van zijn contante activa en stopte de opbrengst daarvan in staatsobligaties. De populariteit van Amerikaans schuldpapier was zo groot dat de rente op deze obligaties daalde van 2,56 tot 2,44 procent – waarmee lenen zowaar goedkoper is geworden voor de Amerikaanse overheid.