Uitgelicht

scene uit de film White Oleander (2002) FOTO: Paradiso

Film

Kom niet aan mijn kinderen (Ron Termaat, 2010, Nederland). Van goede bedoelingen overlopend drama naar het ware drama van Janneke Schoonhoven (die er het gelijknamige boek over schreef). Twee kinderen van Karina Smulders worden in Damascus ontvoerd door de Syrische vader. Met Thom Hoffman als een in gijzelingen gespecialiseerde adviseur.Ned.1, 20.30-22.00u.

Liar Liar (Tom Shadyac, 1997, VS). Met Amerikaanse gezinsmoraal doordrenkt vehikel voor elastieken komiek Jim Carrey. Conform de wens van zijn verwaarloosde zoontje kan advocaat annex workaholic een etmaal lang niet meer liegen. RTL7, 20.30-22.10u.

How To Lose a Guy in 10 Days (Donald Petrie, 2003, VS). Romantische komedie naar het gelijknamige zelfhulpboek. Kate Hudson geeft bleek gestalte aan de heldin die zoveel mogelijk idiote neuroses mag etaleren omdat zij wordt gekoppeld aan een man (Matthew McConaughey) die omwille van een weddenschap bereid is alles van haar te pikken. Net5, 20.30-22.55u.

The Cable Guy (Ben Stiller, 1996, VS). Relatief minder succesvol, zwart-komisch vehikel voor Jim Carrey. Als psychopathische kabelmonteur confisqueert hij het leven van alleenstaande architect Matthew Broderick.RTL7, 22.10-00.10u.

White Oleander (Peter Kos-minsky, 2002, VS). Sterk vertolkte vrouwenrollen vertegenwoordigen verschillende aspecten van de vrouwelijke conditie. Een opgroeiend tienermeisje spiegelt zich er aan en zoekt haar eigen persoonlijkheid. Vooral Michelle Pfeiffer, als een onsympathieke vijandin van middelmaat en hypocrisie, maakt het tot een bezienswaardige film. Ook met Renée Zellweger, Alison Lohman, Robin Wright.BBC 1, 00.35-02.20u.

Informatief

Geheimakte Mauerbau. In de vroege ochtend van 13 augustus 1961 begon de Duitse Democratische Republiek met het oprichten van een muur van staal, prikkeldraad en beton dwars door Berlijn. Families en vrienden werden gescheiden, mensen die wilden ontsnappen aan de communistische dictatuur werd dat onmogelijk gemaakt. Onlangs openbaar gemaakte stukken uit het Russische staatsarchief onthullen wat aan de bouw van de Berlijnse Muur voorafging en wie het bevel tot de bouw gaf.ZDF, 20.15-21.00u.

Last Shuttle. Documentaire over de voorbereidingen voor de lancering vorige maand van de laatste Space Shuttle, Atlantis, gelardeerd met verhalen van medewerkers aan het Shuttle-project: ontwerpers, astronauten en technici die soms hun hele werkzame leven met de Shuttle zijn bezig geweest.Disc.Ch, 21.00-22.00u.

Koppen XL: het succes van groepsaankopen. Franse reportage over het het gezamenlijk inkopen: een groep mensen die hetzelfde willen kopen dingt af op de prijs. Kortingen van 20 tot 70 procent zijn geen uitzondering. Deze groepsaankopen beleven een explosieve groei. Grote spelers zoals Groupon verdienen er miljoenen mee en in hun zog schieten bedrijfjes die het organiseren overal uit de grond. De concurrentie onderling is moordend. Er wordt met allerhande leveranciers een zo laag mogelijke prijs bedisseld – tegen een vast procentje natuurlijk. De leveranciers willen zo klanten aan zich binden om dan later een hogere prijs te kunnen vragen. Maar vaak worden ze slachtoffer van hun eigen succes. Een schoonheidssalon moet nog bijna 2.000 mensen behandelen voor een bedrag waarmee men amper uit de kosten raakt.Eén, 21.00-21.35u.

Beruf It-Girl. Franse documentaire over de mechanismen achter het fenomeen ‘It Girl’, een aantrekkelijke jonge vrouw die media-aandacht krijgt zonder daarvoor veel gepresteerd te hebben. De It Girl wordt opeens ontdekt door de boulevardpers, heeft een chaotisch liefdesleven, geeft zich over aan een excessieve levensstijl, komt op haar hoogtepunt ten val en wordt onmiddellijk daarna wedergeboren – als zichzelf. De film richt zich op soapactrice Blake Lively, Peaches Geldof, Cory Kennedy, Annabelle Dexter-Jones en Paris Hilton.Arte, 21.55-22.50u.

Amusement

The Pacific: Okinawa. Voorlaatste aflevering van serie over de strijd in Azië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na een maand van harde gevechten op het eiland Okinawa moeten Sledge en zijn 1st Marine Division een andere divisie aflossen in de strijd om het zwaarst beveiligde bolwerk. De aanwezigheid van burgers op het eiland zorgt voor grote morele dilemma’s.Canvas, 21.20-22.20u.

The Hour. Het Britse antwoord op Mad Men: een serie over medewerkers van de BBC-televisie in 1956.BBC 2, 22.00-23.00u.

D6bels on stage. Studioconcerten door Guillaume Grand, Stromae en Selah Sue. Presentatie: Jean-Philippe Darquenne. TV5, 00.40-01.50u.