Twee jaar cel voor voormalig VVD-politicus

Voormalig VVD-politicus en zakenman Sjoerd S., die schuldig werd geacht aan corruptie, valsheid in geschrifte en belastingfraude, is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar.

Sjoerd S. heeft als raadslid en fractievoorzitter in Maarssen smeergeld aangenomen bij de bouw van een nieuwbouwwijk. Daarnaast heeft de politicus fraude gepleegd bij de verkoop van aandelen in een bedrijf, valse facturen opgesteld en jarenlang te weinig belasting betaald.

De rechter oordeelde dat Sjoerd S. het vertrouwen van de samenleving en de integriteit van overheidsdienaren ernstig heeft geschaad.

De man heeft zich als gemeenteraadslid onbehoorlijk gedragen en het vertrouwen beschaamd dat in het maatschappelijk verkeer in facturen en notariële aktes wordt gesteld.

De rechtbank verklaarde dat Sjoerd S. daarbij “enkel uit eigen financieel gewin gehandeld”.

Twee weken geleden werd drie jaar tegen S. geëist, maar dat werd door de rechtbank afgewezen, onder meer omdat de rechtszaak lang heeft geduurd.

Sjoerd S. was zelf niet aanwezig bij de zitting en heeft geen verweer gevoerd. De veroordeelde blijkt “vermist”. Het is niet bekend waar S. zich bevindt, aldus een rechtbankwoordvoerder. Hij is om die reden bij verstek veroordeeld.