Trichet: Schuldencrisis ergste sinds WOII

Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank, heeft vandaag in een radiointerview gezegd dat de schuldencrisis de ergste is sinds de Tweede Wereldoorlog.

Trichet voegde daar aan toe dat de crisis ook de grootste sinds de Eerste Wereldoorlog had kunnen zijn, maar dat dat is voorkomen doordat leiders in het verleden belangrijke beslissingen hebben genomen.

De topbankier gaf in het interview op de Franse zender Europe 1 aan dat het opkopen van staatsobligaties van kwakkelende eurolanden erop gericht zijn om het vertrouwen in het financiële systeem te herwinnen.

Trichet wilde niet vertellen hoe lang de bank wilde doorgaan met het opkopen van staatsobligaties, maar opperde dat de betreffende regeringen zo snel mogelijk orde op zaken moeten stellen.

Niet ingrijpen riskanter
ECB-bestuurslid Ewald Nowothy zei vandaag tegen een Oostenrijks radiostation dat niet ingrijpen in de staatsobligatiemarkt riskanter was geweest. Hiermee verdedigt hij de beslissing om staatsobligaties op te kopen om de oplopende rentes op deze leningen te drukken. ‘We hebben binnen de ECB grondig besproken welke risico’s er aan het interveniëren vastzitten”, zei Nowotny.

handelaren beweren dat de ECB vandaag, net als gisteren, Spaanse en Italiaanse staatspapieren heeft opgekocht. De ECB heeft dit niet bevestigd.

Volg hier de liveblog over de schuldencrisis.

    • Dirk Wijnand de Jong