Trichet: ergste crisis sinds '45

Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank, noemt de huidige crisis de ergste sinds 1945. „Het is de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog en het kon de ergste worden sinds de Eerste Wereldoorlog als leiders geen belangrijke beslissingen hadden genomen”, zei Trichet. Hij doelde daarmee op de economische crisis van de jaren dertig. Het gebeurt zelden dat een leidende centrale bankier op zo’n toon alarm slaat. Trichet deed zijn uitlatingen vanmorgen tijdens een interview op de Franse radiozender Europe 1.

De waarde op de internationale aandelenbeurzen is sinds begin deze maand met 15 tot 20 procent verminderd. De Europese Centrale Bank, opgericht in 1998, is de afgelopen tijd een steeds politiekere rol gaan spelen door staatsobligaties van individuele Europese landen te kopen. De ECB probeert daarmee de rente te drukken die zwakke eurolanden (Portugal, Spanje, Italië) moeten betalen op hun staatsleningen. Trichet zei dat de bank zal doorgaan met de aankoop van obligaties bij investeerders om eurolanden met financiële problemen te beschermen.

De ECB-president maande de eurolanden om het crisisakkoord van 21 juli zo snel mogelijk te ratificeren. Onderdeel van de afspraken was een mandaat voor het steunfonds EFSF om obligaties te kopen. Dat zou de ECB de mogelijkheid geven zich terug te trekken van de markt.

Trichet wilde niet vertellen hoe lang de bank wilde doorgaan met het kopen van staatsobligaties, maar opperde dat de betreffende regeringen zo snel mogelijk orde op zaken moeten stellen.

Wereldwijd zijn de koersen op de aandelenbeursen op de eerste handelsdag scherp gedaald nadat de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) de VS de AAA-status heeft ontnomen.

Commentaar: pagina 2

Politiek gijzelt ECB: pagina 14