Taylor Phinney wint proloog van Eneco Tour

Vandaag is de eerste etappe van de Nederlands-Belgische wielerkoers.

De Amerikaan Taylor Phinney heeft gisteren de proloog van de Eneco Tour gewonnen. De renner van BMC was de enige die het 5,7 kilometer lange parcours in Amersfoort binnen de zeven minuten aflegde: 6.57 minuten. Edvald Boasson Hagen gaf zeven tellen toe op Phinneys tijd en werd tweede. Phinney is pas 21 jaar, maar werd al twee keer wereldkampioen op de baan en pakte vorig jaar de tijdrittitel bij de beloften. Lars Boom was met de vijfde plaats de beste Nederlander in de proloog. De Rabo-renner finishte in 7.07 minuten. De Belg Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) eindigde op de achtste plaats, hij gaf slechts acht seconden toe op tijdrijder Boasson Hagen en was na afloop tevreden. De Nederlands-Belgische Eneco Tour duurt tot en met zondag. Vandaag staat de eerste etappe op het programma, een rit van ruim 192 kilometer tussen Oosterhout en Sint Willebrord. (Novum)