‘Syrische tanks bestormen stad aan Turkse grens’

Tanks in de straten van Hama, eerder deze week. Foto Reuters

Syrische tanks hebben een stad bestormd die zo’n dertig kilometer van de Turkse grens ligt, meldden ooggetuigen aan persbureau Reuters.

Volgens de ooggetuigen reden gepantserde voertuigen Binnish (kaart), een stad met ruim 30.000 inwoners, binnen bij zonsopgang. Daarnaast zijn gewapende troepen het centrum van Deir al-Zor (kaart) binnengetrokken op de derde dag van een offensief in het gebied waar veel olie wordt geproduceerd.

Bewoners van Deir al-Zor meldden dat tanks zuidwaarts reden richting het centrum nadat troepen eerder huizen hadden bestormd en bewoners arresteerden. Volgens een bewoner worden steeds nieuwe gebieden van de stad ingenomen.

Gisteren ontkende het Syrische regime dat er een aanval is geweest op de stad, waar zeker twintig mensen zouden zijn gedood. Volgens een officiële verklaring van Syrië is er “geen enkele tank in de stad” geweest en zijn de berichten “het werk van provocerende satellietzenders.”

Verschillende mensenrechtengroepen schatten het aantal burgerdoden sinds het begin van de betogingen in Syrië op 1600. Volgens de Verenigde Staten zijn het er meer dan 2000.

Diplomatieke druk neemt toe

Ondertussen neemt de diplomatieke druk op Syrië wegens het bloedvergieten alleen maar toe. Zo sprak de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu gisteren met de Syrische president Assad. De twee landen onderhielden tot voor kort nauwe banden met elkaar, maar de laatste maanden heeft Turkije zware kritiek geuit op zijn buurland.

Eerder deze week eiste Saoedi-Arabië een einde aan het overheidsgeweld in Syrië. Dat is opmerkelijk, omdat de Arabische wereld de afgelopen vijf maanden zich niet uitsprak tegen het toenemend gebruik van geweld tegen betogers door de Syrische autoriteiten.

Onze Midden-Oosten deskundige Carolien Roelants zei gisteren over de kritiek van de Arabische landen:

“Nadat de Arabische wereld vijf maanden lang de kaken op elkaar heeft gehouden wordt het stilzwijgen, onder leiding van de koning van Saoedi-Arabië, nu doorbroken. Het geweld van de afgelopen week was de druppel die de emmer deed overlopen. Hoewel de landen zelf ook oerconservatief zijn, vinden ze dat Assad zich niet alles kan permitteren. Ze moeten zelf ook aan de publieke opinie denken.”

    • David Haakman