Stroeve start bij familie Oranje

60 jaar Oranje op tvNed. 1, 22.05 - 22.45 uur

Alleen de vijftigplussers kunnen het zich nog herinneren: de rechtstreekse tv-uitzending waarin prinses Beatrix haar verloofde Claus von Amsberg voorstelt. Zichtbaar nerveus zit de Duitse diplomaat aan tafel met zijn aanstaande vrouw en schoonouders. „Ik ben blij dat ik mijzelf aan u mag voorstellen”, zegt hij. Claus begrijpt dat zijn verleden bij de Wehrmacht veel losmaakt in Nederland. Hij wil het vertrouwen gewinnen.

De eerste aflevering van de vijfdelige serie 60 jaar Oranje op tvis gewijd aan privéverbintenissen van de Oranjes. Koos Postema spreekt op Paleis Soestdijk met programmamakers, voorlichters en royaltykenners die betrokken waren bij Oranje-tv. Volgende afleveringen gaan ondermeer over interviews en humor, bijvoorbeeld imitatoren van Beatrix.

Vanavond staat de introductie van Claus op de Nederlandse tv tegenover die van Máxima Zorreguieta. Ook zij kende een stroeve start, als dochter van een voormalig juntalid. De sfeer bij haar introductie was „ijzig”, herinnert een verslaggever zich. Maar met haar gebrekkige Nederlands oogstte zij veel goodwill.

Rudolf Spoor komt aan het woord, die als cameraman de entree van Claus vastlegde en later de tv-regie deed van het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander. Hoewel dat laatste project complexer was (en Maxima’s traan een klassieker werd), kostte het meer moeite Claus en Beatrix in beeld te brengen toen zij na hun verlovingsaankondiging wegscheurden in een Mercury.

Danielle Pinedo

    • Danielle Pinedo